CookTa

Díszes nutellás kalácstorta

2015. január 25. 11:31 - ko123la

A kelt tésztás kalácsok nagyok mennek nálunk, van fent itt a blogon is egy jó pár verzió, főleg diós és kakaós változatban. A Nutella vagy az őrölt mogyoró tölteléknek már régóta elgondolkodtatott. A formázott ünnepi kalácsnak is volt már előzménye, pl. ez a karácsonyi csavart. Aztán a napokban láttam egy orosz Youtube-videót egy hasonló kalácsról, és olyan szép formára sült, hogy végül nekem is bele kellett vágnom egy kísérletbe. Előtte tartottam tőle, hogy túl édes lesz a mogyorókrémmel, de végül is egyáltalán nem volt sok, sőt, akár egy kicsit több krémet is elviselt volna a süti. És a lényeg, a formája, az olyan ütős lett, hogy emiatt biztosan lesz folytatása, legfeljebb nem mindig Nutellával, hanem más töltelékkel is.

dsc_0702_small.jpg

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 zacskó (7g) szárított élesztő
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 evőkanál margarin
- 3 evőkanál cukor
- 2 tojás sárgája
- 3,5 dl tej
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 kis üveg Nutella

dsc_0713_small.jpg

Elkészítés:
Maga a tészta nagyon egyszerű, a langyosított tejben adtam egy pár percet az élesztőnek és a cukroknak, aztán a kenyérsütő gépbe mentek a hozzávalók, először a nedvesek, aztán a szárazak, és kidolgoztattam a tésztát. Amikor kész lett a program, kivettem, egy kicsit átgyúrtam, és négy egyenlő részre osztottam. A negyedeket szépen kör alakúra nyújtottam, és egy ~30 centis tálca mentén szabályos körökre vágtam. A tésztát a Nutellával megkenve rétegeztem, a végén a körbevágásból leeső részeket összegyúrva még egy kört nyújtottam, ez lett a teteje. Így végül összesen 5 tészta- és 4 Nutella-rétegből állt össze az alap. Érdemes rögtön magán a sütőlapon vagy egy műanyag vágólapon, 2 réteg sütőpapíron összeállítani, hogy ne legyen gond a végén a formával. A kalácstorta közepére tettem egy kisebb, ~8 centis tálkát, és sugárirányú vágásokkal 16 körcikkre osztottam fel. Ehhez először negyedeltem, aztán a negyedeket, végül a nyolcadokat feleztem, így elég szabályosra sikerült a felosztás. Ügyeltem rá, hogy a vágás teljes legyen, és alsó réteg is át legyen vágva. A cikkeket kettesével, a párokon belül egymással szemben kétszer megcsavartam. Végül a párok végét összenyomtam, és szépen elrendeztem. A kész torta még kapott 30 perc időt 35 fokon, hogy magasabbra keljen. Végül megkentem egy felvert tojással, felcsavartam a hőfokot 180 fokra, és 30-35 perc alatt megsütöttem. Az utolsó 10 percben sütőpapírral fedtem, hogy ne süljön túl. Így tökéletesre, aranybarnára sikerült, nem csak finom volt, de a látványa is gyönyörködtetett.

dsc_0710_small.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr767106865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása