Van már fenn a blogon egy ilyen Tarte Tatin, de elég gagyi fényképpel, és kész bolti tésztából, aminél azért lehet jobbat sütni. Ez a klasszikus omlós tészta sem követel túl sok munkát, és nekem sokkal jobban ízlik.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 tojás
- 4 alma
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, cukrot és vajat a szokásos módon, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, és hozzádolgozzuk a tojást. A tésztát folpackba csavarva egy órára hűtőbe tesszük. Az almákat megpucoljuk, mi cikkekre szeretjük vágni, és nem is túl kicsikre. Egy levehető fogantyús serpenyőben elkészítjük a karamellás alapot. Lassú tűzön (és keverés nélkül!) karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, és szépen elrendezve beletesszük az almát. Nem szeretem, ha nagyon megpuhul, egy pár perc elég neki. Ha kész, a sodrófára tekerve szépen ráfektetjük a tésztát, a szélénél lenyomogatjuk, villával egy picit megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, egy rövid ideig pihentetjük, de még bőven a kihűlés előtt kifordítjuk egy tálra, Ez fontos, ha túl hamar csináljuk, még nagyon folyós lesz a karamellás teteje, és lecsorog, ha túl későn, akkor nem jön ki rendesen a formából.