CookTa

Csokis-diós linzertáska

2015. július 31. 13:10 - ko123la

Tévés recept volt, nem emlékszem, kié (pedig egy jó darabig kerestem most lelkesen, hogy ne maradjon le a korrekt hivatkozás), de tetszett, kipróbáltuk, a családnak ízlett, érdemesnek nyilváníttatott arra, hogy megörökítsük. Talán legközelebb egy kicsit a csokit édesítem, vagy részben tejcsokival helyettesítem, nekem úgy jobban ízlene. Az eredetiben pekándió volt, de én megalkudtam, és most csak sima dióval próbálkoztam. Ha lelkes leszek a következő alkalommal, akkor kap egy vegyes dió-mandula-törökmogyoró mixet, azzal is biztos jó lesz.

Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 13,5 dkg liszt (fél csésze, angol recept volt)
- 1 kis csipet só
- 1 púpozott evőkanál porcukor
- 1 tojássárgája
- pici jeges vagy nagyon hideg víz (csak ha nem akarna összeállni a tészta, különben kihagyható)
- 10 dkg minőségi étcsoki
- 10 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:
A tésztához a lisztben gyorsan elmorzsoljuk a vajat, hozzáadva a cukrot, a sót és a tojássárgáját, és ha összeállt a tészta, akkor legalább egy fél órára a hűtőbe tesszük – ilyen nyári melegben egy óra még jobb, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, ha kivesszük. Ha nem akarna összeállni, csak akkor egy pici hideg víz segíthet neki, de csak egy-két teáskanál. Ha a hűtés után neki akarunk látni a befejezésnek, akkor előtte a diót nagyon durvára vágom, egy száraz serpenyőben egy kicsit pirítom, hogy izgalmasabb legyen az íze. A csokit kisebb, pl. 1 cm-es kockákra vágom/töröm egy tálkába, beledobom a serpenyőből a diót, amitől ha nem is olvad meg, de legalább annyira ragacsos lesz, hogy könnyebb legyen a töltés. A tésztát gyorsan kinyújtom, egy tálka körül mondjuk 15 cm-es köröket vágok belőle, az egyik felére ráhalmozom a csokis diót, vizes kézzel meghúzom a szélén az ujjam, hogy félbehajtás után rendesen összeragadjon a tészta, és ha nagyon ráhajtunk a szépségre, akkor még villával megnyomogatva megdíszítem a szélét is. A maradék tésztát nagyon gyorsan újra összegyúrom és kinyújtom, ezt is megtöltöm, aztán 180 fokon 15 perc alatt szépre megsütöm.

Szólj hozzá!
Címkék: dió csoki linzer

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr267665790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása