Nagyon megkívántam valami ilyesmit, alapvetően a mandula és túró kettőse érdekelt, és erre kezdtem keresgélni a neten. Nem igazán találtam pont olyat, amit elképzeltem, bár ez a recept volt az alap. Németes vagy skandináv hangulatú lett az eredmény, és mindenki imádta, sőt azóta meg is kellett már ismételnem.
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg őrölt mandula
- 2 teáskanál sütőpor
- 25 dkg vaj
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- csipet só
Töltelék:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 75 dkg túró
- 12 dkg vaj
- 1 narancs leve
- 1 narancs reszelt héja
- 3 zacskó vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál keményítő
Díszítés:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál szeletelt mandula
- porcukor
Elkészítés:
A lisztet, sütőport, őrölt mandulát, sót és cukrot egy nagy tálba teszem, beleütöm a két tojást, beletördelem a vajat, és mint a linzertésztát, gyorsan összedolgozom kézzel. Ha megvan, mehet a hűtőbe pihenni, minimum egy félórát. A töltelékhez a 4 tojást habosra, fehéredésig felverem a cukorral, belekeverem a túrót és vajat, a narancs reszelt héját és levét, a végén a pudingport és a keményítőt (ezek kellenek bele, hogy az egyébként elég folyós töltelék a sütés közben összeálljon). A hűtőből kivett tésztát a sütőformánál pár centivel nagyobbra nyújtom, és úgy teszem a kivajazott formába, hogy a forma tetejéig legyen pereme. A tésztalapot feltöltöm a töltelékkel, és 170 fokon 60-70 percig sütöm (most az utolsó 15 percben sütőpapír fedéssel ment). Díszítéshez 1-2 evőkanál vajon ugyanannyi cukrot és szeletelt mandulát karamellizálok, és ezzel szórom meg a tetejét, végül esetleg porcukor hintéssel fejezem be.