CookTa

Tavaszi borsóleves csirkeaprólékkal

2015. július 31. 12:58 - ko123la

Egy kis spéttel kerül ki ez a bejegyzés, nyár elején volt igazán aktuális - akkor meg is írtam, csak nem volt hozzá fénykép, és reméltem, hogy gyorsan meg fogom ismételni, és teljes lesz. Eddig ez nem jött össze, next time.

Ezek a vegyes zöldséglevesek nagyon mennek nálunk, a család is szívesen eszi, bár náluk nem annyira ez a ragus fajta a kedvenc, amit én annyira szeretek. Ilyenkor már hetekkel korábban elkezdve ígérgetem a gyerekeknek, hogy majd ha minden friss lesz, és az összes zöldségből már idei lesz a boltban, akkor majd kapnak egy zöldséglevest. Ráadásul, pont akkor, amikor tényleg minden jó megérkezett a zöldségeshez, a hentesnél a tanyasi csirkéből vett csirkemell után rábeszéltek, hogy hozzam el a maradékot is. Ezzel a hússal megtámogatva egy nagyon erős, tartalmas leves jött össze. 

Hozzávalók:
- 1 kisebb házicsirke (most éppen a melle nélkül)
- 1 csokor sárgarépa
- 2-3 db fehérrépa zölddel
- 1 kisebb zeller zölddel
- 1 karalábé
- 50 dkg zöldborsó
- 1 tv-paprika
- 1 szál szárzeller
- 1 vöröshagyma
- só, olaj, vaj
A galuskához:
- 1 evőkanál puha vaj
- 1 tojás
- fél csésze liszt

Elkészítés:
Ezt muszáj külön főzni, mert a friss zöldségeknek nagyon kevés kell, és mire a hús megfőne, addigra szétesne a lényeg a levesben. Ezért a csirkét hideg vízben, csak egy kis sóval és a kereszt alakban mélyen bevágott vöröshagymával külön egy kislábosban feltettem főni. Párhuzamosan elkezdtem előkészíteni a zöldségeket. A zeller és a petrezselyem zöldjéből 2-2 nagyobb szálat félretettem (a többi alapos mosás és szárítás után ment a fagyasztóba rossz időkre). Először egy kis olajon és egy pici vajon pároltam a darabolt sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Hintettem rá egy evőkanál lisztet, azzal is pirítottam egy kicsit, majd felöntöttem a külön előfőzött húslevessel, amiben már majdnem megpuhult a hús (a hagymával együtt, annak nagyon kell az íze). Beletettem a zöldborsót, zellerzöldet, petrezselyemzöldet, egy fél tv-paprikát, mivel volt otthon, egy fél szárzellert is. Sóztam, és hagytam puhulni. Közben a vajból, egy tojásból és annyi lisztből, amit felvett, jó kemény tésztát gyúrtam levesbetétnek. A vajasgaluskát két kiskanállal a majdnem kész levesbe szaggattam, és azzal főztem készre mindent. Tálalás előtt lehalásztam a zöldeket a tetejéről, a paprikát és hagymát is kivettem, és így adtam az asztalra.

Szólj hozzá!
Címkék: csirke

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr357545406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása