A barnamártásos szarvasbélszínhez készítettük köretnek, a lányaim hosszas unszolása sokat segített, hogy helyesen válasszak köretet :-). Nagyon jó lett, bár ha gyakran akarunk ilyet enni, vagy kell egy rendes nyomózsák, vagy el kell fogadni azt a kompromisszumot, hogy tulajdonképpen kanállal kiszaggatva ugyanolyan jó, ha nem is olyan szép, mint a csillagos kinyomóval.
Hozzávalók:
- 1,5 kg (lisztes) krumpli
- 15 dkg vaj
- 4 tojás sárgája
- szerecsendió, fehérbors, só
Elkészítés:
A meghámozott és nagyobb darabokra vágott krumplit sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, hagyjuk, hogy a forrósága megszárítsa, majd a krumplinyomóval összetörjük. Ellenőrizzük a sósságát, ha kell, még kaphat egy csipetet. A puha vajat a tojások sárgájával kikeverjük, és ha az már nem forró, belekeverjük a krumpliba, reszelünk bele egy jó pár húzásnyit a szerecsendióból, kaphat egy bő késhegynyi fehérborsot is, aztán mindezzel egész finomra eldolgozzuk. Nyomózsákba töltve, csillagos kinyomóval csinos kis halmocskákat nyomunk a sütőpapírral fedett sütőrácsokra (ekkora mennyiséghez kellett kettő), és 200 fokon piros-ropogósra sütjük.