CookTa

Sous vide szarvasbélszín áfonyás barnamártással

2016. február 12. 11:07 - ko123la

És íme, most először sous vide recept a blogon, pedig használjuk (ha tudjuk, és nem kell a 110V-os gépem tápját újjáépíteni, amikor 230V-os kimenetbe csatlakoztatom - KÖSSSZ!, Apu). Egy régi adósságot törlesztettem, a nagylányom már nagyon régen kéri, a bélszín és az áfonya is fontos volt neki. Szintén régi kérés volt a hercegnő burgonya, az volt a körete. Most volt egy olyan hétvége, amikor pont beilleszkedett az elképzeléseimbe, és mivel hála a Metrónak, volt szarvas, és hála a Lidlnek, kaptam áfonyát is, így bele lehetett vágni. Ritka elegáns menü volt, de néha otthon, öten is megérdemeljük a kényeztetést. Még egy fontos szereplő, Bora barnamártás receptje volt az, amitől az egész étel szépen összeállt, és létrejött a harmónia. Az előző éjjeli ötlabda meccsem után lassan indultam neki, és hihetetlen későn lettem kész, 3 óra után ettünk, így kellően fel voltunk készülve :-)

dsc_2155_small.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg szarvasbélszín
- só, bors, friss rozmaring

A mártáshoz:
- olaj
- 1 nagyobb fej sonkahagyma
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 szál sárgarépa
- 1 púpozott teáskanál paradicsompüré
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl húsleves-alaplé
- 2 evőkanál Worcester-szósz
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál mustár
- 2 babérlevél
- bő késhegynyi szárított kakukkfű
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál áfonyalekvár
- 1 teáskanál vaj
- pár szem áfonya
- só, bors

Elkészítés:
Papírtörlővel tökéletesen leszárítottam a színhúsig tisztított szűzeket (nekem három darab volt az egy kiló), és gazdagon sózva, borsozva, egy-egy szép, friss, 10 cm-es rozmaringszállal, egyesével vákuumfóliáztam őket. Most kiengedés után rögtön ez jött, legközelebb, ha lesz időm előtte, 1-2 napra kap majd egy só-bors-mustáros, borókabogyós, hagymás, vörösboros, olajos pácot. A sous vide gépben 56 fokon, 4 órát fürdött, ezalatt minden kollagén átalakult, és tökéletes puha húst kaptam. Az 56 fok medium szint, belül szép rózsaszín marad, körben kívül majd a kérge szépen átsül vékonyan. Ha valaki jobban átsütve szereti, max. 1-2-3 fokkal többet kapjon, ki kell mindenkinek kísérletezni, hogy szereti. Közben elkészítettem a barnamártást. Ehhez egy nagyobb sonkahagymát apróra vágva picit pirítottam olajon, és két evőkanál cukrot karamellizáltam rajta. A durvára reszelt répa jött, azzal átforgattam, ízesítettem a paradicsompürével, meghintettem a liszttel, ezekkel is átpirítottam. Felöntöttem az alaplével (most csak kockából, kompromisszum), szószok és fűszerek, és besűrítettem. Sóból csak egy egész kevés kellett, a szójaszósz miatt. Bor, áfonyalekvár, és lassú tűzön még hagytam összeérni. Összeturmixoltam, egy kiskanál vajjal megfényeztem, optikai tuningnak beleforgattam az áfonyát, és kész. Közben a steak is kész lett, kivettem a fóliából, újra leszárítottam, még egy só-bors kör, és még egészben, forró olaj és vaj keverékén adtam neki egy kis színt kívülről. Utána kapott egy pici pihenőt, ferdén szeleteltem, hercegnő burgonyával tálaltam.

dsc_2145_small.jpg

dsc_2143_small.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr988371362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása