CookTa

Töltött tök kapormártással

2016. május 01. 10:45 - ko123la

Amióta ez egy próbaként elkészült egyszer, azóta nagyon előkelő helyen van a tavasszal várt szezonális ételek listáján. A lányok már hetek óta emlegetik, hogy meg kell nézni a zöldségesnél, hogy van-e már tök. Most végre eljött a szezon, újra meg lehetett sütni. Bár köretet nem tálalunk hozzá, mert a hús-rizs-zöldség trió önállóan is megállja a helyét, a sűrű kapormártással elég kiadós fogás. Az elkészítés könnyű, csak nem túl gyors, sok kisebb munka van vele. Köret helyett egy pohár 2013-as Kreinbacher tramini kísérte, az is jót tett neki, segített tökéletesre hangolni az ízélményt.

dsc_1429_small.jpg

Hozzávalók:
- 3 közepes zsenge tök
- 1 kg darált hús
- 30 dkg rizs
- 2 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- só, bors
- 20 dkg keménysajt

A mártáshoz: 
- 2 csokor kapor
- 2 dl víz
- 4 kávéskanál cukor
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 teáskanál ecet
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl tejföl

dsc_1432_small.jpg

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágva megpárolom olajon. A végére jól felforrósítom, hozzáadom a húst és a fokhagymát, és átsütöm. Ha átpirult, akkor sózom, borsozom, mehet bele a paprika is. A sótól enged egy kis levet a hús, visszaveszem alatta gázt, és hagyom a saját levében puhulni. Közben alaposan megmosom a tököt, a héja maradhat rajta, amikor tavasszal ilyen friss, azt is meg lehet/kell enni. A magos belsejét kanállal kivájom, és besózom. Ezután felteszem az alaposan megmosott rizst is főni, ehhez egy pici olajon átpirítom, majd felöntöm 1,5-2-szer több vízzel (fajtától függően), sózom, felforralom, és nagyon lassan, fedő alatt 20 perc alatt készre megfőzöm. A rizst hozzákeverem a húshoz - szerintem kerekebb íze lenne, ha itt is kapna egy kis kaprot, de egy gyerekvétó miatt ebbe én nem teszek. A kész tölteléket a tökök belsejébe halmozom, szépen formára igazítom, befedem a megreszelt sajttal (most éppen gouda és trappista volt vegyesen), és 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütöm. Ennyi idő alatt TÖKéletesen megpuhul, ha valaki szereti nagyon ropogósra és pirosra sütni, akkor még lehet neki adni 5 percet 220 fokon és max. grill fokozaton. A mártáshoz a kaprot apróra vágom (az ilyet imádom a nagy séfkéssel kaszabolni), egy kisebb részét félreteszem. Olajon átforrósítom, hogy kiengedjem az ízét, felöntöm a vízzel, takarékon hagyom egy kicsit forrni. Elég neki annyi, amíg közben a habarást összekeverem a lisztből és tejfölből, aztán hőkiegyenlítéssel beleengedem. Só, cukor, ecet, a félretett maradék kapor, összerottyan, és kész is. 

dsc_1428_small.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: kapor tök

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr158014623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása