CookTa

Stíriai metélt

2016. június 24. 14:24 - ko123la

Túrós-tésztás édességek vannak a családjaink repertoárjában, vargabéles készül néha, a pároméknál túrós töltött zsömle, de a stíriai metéltnek semmiféle hagyománya nem volt. Egy barát mesélte, hogy náluk gyakori, és hogy mennyire szereti, úgyhogy végül elkértem a receptjét, és megsütöttük. Annyira finom volt, ahogy írom a receptet, meg is kívántam, a következő szabad hétvégén jön majd újra. Kell hozzá energia, külön tésztát gyúrogatni manapság azért nem szokás, ami érthető is általában, ezért viszont megéri nekifogni. Ebben nincs mazsola, mint nálunk általában a túrós ételekben, de való bele, aki szereti, ne hagyja ki.

dsc_0105_small.jpg

Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 3 dl tejszín
- 30 dkg liszt
- 1+3 db tojás
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja

dsc_0099_small.jpg

Elkészítés:
Egy szűrőn áttörjük a túrót egy mélyebb tálba (mondta a recept, és meg is tettem, de mi lenne, ha kihagynám a macerát - szerintem semmi). Hozzáadjuk a porcukor negyedét, beleütjük az egyik tojást, hozzákeverünk egy deci tejszínt, majd a lisztet és a vaj felét is. Ezt masszává gyúrjuk, majd egy deszkán körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk. Felvágjuk egyenletes méretű, 5-6 cm hosszú és 1 cm széles vastag metélt formára. Lobogó vízben kifőzzük - ha feljött a tetejére, már biztosan jó -, majd leszűrjük. A neheze ezzel meg is van. Amíg hűl, a három tojást kettéválasztjuk. A maradék porcukorba belekeverjük a három tojás sárgáját, megy hozzá a többi tejszín, a citrom reszelt héja, a vanília (vagy a vaníliás cukor), ezt egyneműre keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, és két lépcsőben a tejszínes-tojássárgás masszába keverjük. Ha mindez megvan, ráöntjük a kifőtt és kihűlt tésztára, óvatosan összeforgatjuk. Egy kivajazott jénaiba vagy sütőtálba terítjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt sül készre. Amikor kész, egy kis porcukorral megszórva tálaljuk.

dsc_0100_small.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: túró tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr378794744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása