CookTa

Tengeri sügér grillen

2017. augusztus 03. 17:31 - ko123la

A hosszabb hallgatás megtöréseként egy gyors poszt, inkább csak sima bejegyzés, mint igazi recept. De persze ehhez is van egy egyperces családregény: az egyébként mindenevő és gourmand nagylányom mostanában nem volt lelkes a sütőben sütött, fűszeres, fokhagymás, petrezselymes halakért (mint pl. ez a pisztráng). Viszont a céges nyári hétvége után beugrottunk a lillafüredi pisztrángosba, azt bezzeg imádta. Ennek megfelelően, amikor voltam Budaörsön a halpiacon, és a garnélák mellett nem tudtam ellenállni 3 gyönyörű sügérnek sem, akkor megpróbáltam neki simán, egy grillserpenyőben kisütni, a lehető legegyszerűbben - olyan bundát és olajfürdőt nem akartam, mint amit azok a pisztrángok kaptak. Mondjuk ha ennyire nemes hozzávaló van, akkor más is amellett szól, hogy ne bonyolítsuk túl, hanem hagyjuk érvényesülni az alapanyagot. Megérte, nekem így is bejött, neki is, és a család többi része is lelkes volt.

dsc_1416_large.jpg

Hozzávalók:
- tengeri sügér (5 emberre 3 közepes-nagyobb darab volt)
- 1 citrom
- só, bors
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj

dsc_1419_large.jpg

Elkészítés:
A szobahőmérsékletű halakat alaposan megmosom, és beirdalom, max. másfél-két centis sűrűséggel, egészen a csontig. Sózom, friss borsot őrölök rá, belül is fűszerezem, és kicsit hagyom állni. Egy, a halakhoz illeszkedő méretű grillserpenyőt alaposan megmelegítek, vaj és olívaolaj keverékével. Mivel azért egy ilyen sügér elég nagy tud lenni, a serpenyő meg korlátos méretű, sütés előtt levágtam a fejüket. A hasukba teszek egy-egy szelet citromot, és mehetnek a forró serpenyőbe, majd 1-2 perc múlva visszaveszem közepesre a lángot, és mindkét oldalt pirosra sütöm. Nem kell hozzá sok, nem is szabad sokat hagyni, nehogy kiszáradjon. Ha a bőre alaposan megpirult és ropogós, és nem nagyon nagy lángon ment, akkor belül is pont jó lesz. Ha nagy, lapos lapáttal fordítom meg, akkor látványosan szép marad a bőre. Az egyik kacsakonfitálásból visszamaradt kacsazsíron sütöttem hozzá krumplit, hogy mégse legyen annyira könnyű, és egy kis tartárt kevertem ki. Ennyi, teljesen gyors és egyszerű, de nem mindennapi fogás.

 

 

Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!

Szólj hozzá!
Címkék: hal branzino

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr212672563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása