CookTa

Vajas kenyér, avagy 30 perces rusztikus ír szódás kenyér frissen köpült vajjal

2015. március 21. 09:35 - ko123la

Maga a kenyér izgatott, az angolszász világban ismert ez a gyors változat, amiben nincs sem kovász, sem élesztő, az egészet csak a szódabikarbóna és az író savassága emeli meg, és ráadásul nagyon gyorsan. Késő délután elég hozzákezdeni, és egy boltmentes vasárnap este is lehet frissen gőzölgő meleg kenyeret adni a friss vajjal, és nem kell beleölni egy túl sok időt. Bár egyszerű, de nagy élmény. Az egész ötlet jó nagy nyomozást igényelt, mert az általam látogatott kereskedelmi egységek nem ismerik az írót, ami kellene a kenyérbe, tulajdonképpen itt most a vaj lett a mellékterméke az író előállításának, és nem fordítva. Persze lehet, hogy helyettesíthető lenne valami más, savasabb tejtermékkel, de nem volt rá azonnali ötlet, a családban meg van nagy vajevő, a sütikhez én is sokat használok, úgyhogy végül maradt ez a klasszikus vonal. Klassz volt ez a 100%-ban teljes kiőrlésű kenyér, régen ettünk ilyet, inkább felesben szoktuk keverni a teljes kiőrlésűt a sima liszttel, de változatosságnak jó volt. Legközelebb lehet, hogy megpróbálom 50-50%-kal is. Frissen nagy élmény volt, belül rendes, tömörebb állagú volt, kívül jó ropogós, gondolkodtam is rajta, hogy másnap milyen lehet a héja, de nem volt esély rá, egyben megettük vacsorára. A hozzávalók egyébként elég nagy szórást mutatnak neten, az irish soda bread keresés találatai alatt bőven vannak eltérések, végül, ahogy szokásos, a keresés után a saját ösztönöknek megfelelően tettem kísérletet, és jó volt. Az a tippem, hogy jó nagy intervallumban lehet változtatgatni, és mind jó lesz, csak más.

dsc_1035_small.jpg

Hozzávalók:
- 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 szűk csapott kávéskanál só
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 3,5 dl író
ill. a vajhoz és íróhoz:
- 1 l tejszín (min 30%)

Elkészítés:
A tejszínt egy robotgéppel, mélyebb edényben, magas fokozaton dolgozzuk meg, ~35 perc az átfutási ideje. Bízni kell a gépben, már ha nem melegszik közben nagyon túl. Először nyilván tejszínhab lesz, aztán az összeesik, becsomósodik, a végén pedig szépen szétválik az író és a vaj. Ilyenkor csapkod rendesen, nekem papírtörlő-sátor volt körülötte, hogy a konyha túlélje a játszadozásom. Amikor egészen szétvált, és a vaj tesztelve már jó kemény, leállítom, egy nagyon tiszta, sűrűbb szövésű konyharuhával fedett edényre borítom, és az összecsavart ruhával igyekszem max. energiával az összes lehetséges írót kicsavarni a vajból. Az edényben megkapjuk az írót a kenyérhez, a konyharuhában meg ottmarad a friss vaj (meglepően simán kijött belőle a vaj forró vízzel kimosva). A vaj mehet a hűtőbe, a sütőt előfűtöm 220 fokra. Egy nagy edényben összekeverem a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, a közepén csinálok egy szép krátert az írónak, beleöntöm. Középről kifelé haladva kezdem összedolgozni a folyadékot és a szárazakat, 2-3 perc alatt egy nagyon lágy, de csak kicsit ragadós egynemű tészta áll össze. Picit meghintem liszttel, kézzel 3-4 centi magas, kisebb cipóformát adok neki, és sütőpapírra teszem. Az egyenletesebb sütés érdekében kereszt alakban egészen mélyen és a széléig bevágom a tetejét, ez láthatólag egyöntetűen minden receptverziónak része. Közben már meleg a sütő, mehet be, és 30 perc alatt készre sütöm. A végén a teteje nagyon pirult, lejjebb tettem a sütőben. Pár perc hűtés, és langyosan lehet is enni. Tipikusan olyanra sül, amit nincs kedve az embernek vagdosni, tök jó érzés volt kézzel negyedekre törni.

11 komment
Címkék: kenyér író vaj

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr157277025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mille38 2015.03.22. 00:03:11

Szerintem iró helyett kefirrel is működnie kell.

cheyene 2015.03.22. 11:16:58

1 l tejszín, nem elírás?

Kopasz Szuzukis 2015.03.22. 12:26:07

Az 1 liter tejszín nem elírás. De teljesen fölösleges.
A savasságot yoghurttal (gy.k. aludttej) is el lehet érni. Sokkal karakteresebben, mint tejszínből kinyert íróval.
A savasság ahhoz kell, hogy a szódabikarbónából ne csak sütés közben fejlődjön gáz, ami felfújja a kenyértésztát.

ko123la 2015.03.22. 13:50:14

@Mille38: Szia, köszi, sejtem, hogy minden savasabb tejtermék jó lehet, az aludttej is elhangzott már javaslatként.Majd próbálkozom, mert csak az író kedvéért drága az egy liter tejszín, még ha a vajat figyelembe is veszem.

ko123la 2015.03.22. 13:51:06

@cheyene: Hi, nem elírás, tényleg ennyi. Ebből ~4 dl író és egy 40-50 dkg vaj lett.

ko123la 2015.03.22. 13:55:58

@ko123la: @Kopasz Szuzukis: Köszi! A joghurt talán működhet, szerinted milyen arányban kell helyettesíteni az írót vele? Az aludttej majdnem ugyanaz a nehézség, mint az író, szerintem a mai bolti tejek nem alszanak meg rendesen. Még a friss, nem UHT tejek sem. Házihoz meg nemigen jutok hozzá. Apám mesélte, hogy régen bezzeg az írót, mint nem egészében felhasznált mellékterméket, a tejgyárak fillérekért adták el, kannákban hordták vidéken az emberek, disznókat itattak vele. Régi szép idők :-)

natloz76 2015.03.22. 16:27:54

Jó, de a héját hogy kell rá tenni? :D

fviktoria83 2015.11.23. 03:23:14

A francia madaras multiban kapható író, a kaukázusi kefírhez hasonló csomagolásban!

ko123la 2015.11.23. 09:43:21

@fviktoria83: Húúú, köszi a tippet, már régen készülök rá, hogy megismételjem, de ha kihagyhatom a szórakozást a vajjal, azért nem bánnám :-) Jó poén volt egyszer, de ebben pont az a lényeg, hogy az ötlettől 35 perc múlva kenyér van az asztalon...

A fickó 2016.01.17. 14:49:48

Én ezt az írót használom, kiváló, mint az összes Berchtesgadener Land termék.

www.culinaris.hu/item/bercht-iro--vajastej--500ml

Többfelé is kapható természetesen, nem csak itt.

ko123la 2016.01.18. 12:54:49

@A fickó: Köszi a tippet, máshol nem is láttam még ilyet. Neten meg nem jutott eszembe tejterméket rendelni, de miért ne? Úgyis terveztem egy thai csirkelevest, ahhoz meg elég sok olyan kell, ami a Culinarisban van, máshol meg nincs (már ha nem jön szembe mindennap egy ázsiai bolt)...
süti beállítások módosítása