CookTa

Almarózsa dióval

2015. november 08. 08:23 - ko123la

Nagy meglepetés nem lesz, az elmúlt hetekben mindenhol tele volt ezzel a net, ráadásul a tészta sem saját - viszont egy gyors és látványos meglepetésnek remek, és elő fog még fordulni nálunk a családban, így egyszerűbb ezt is feltenni a privát recepttárunkba. Szinte pontosan úgy készítettem, ahogy a videó diktálta, az egyetlen kiegészítés a darált dió volt, amit a lekvárba tettem - ezt viszont nem hagynám ki legközelebb sem.

dsc_1744_small.jpg

Hozzávalók:
- 1 tekercs puff pastry (ezen a néven fut a Lidlben, ~30 dkg)
- 2 nagyobb alma
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál baracklekvár
- 4-5 evőkanál darált dió
- fahéj, porcukor

dsc_1746_small.jpg

Elkészítés:
Az almákat felezem, kimagozom, és nagyon vékony, 1-2 milliméteres szeletekre vágom. Egy mikrózható tálban előkészítek vizet citromlével, hogy az alma ne barnuljon meg. Vágás után azonnal mehet a vízbe, azzal együtt a mikróba, ahol addig melegítem, amíg meg nem puhul annyira, hogy a feltekeréshez elég rugalmas legyen. A netes receptben ehhez három perc kellett, nálam (a háromszoros mennyiséghez) inkább kétszer öt. A kész tésztát lisztes deszkán egy kicsit kinyújtom, a hosszabbik oldala mentén hat csíkra vágom. Baracklekvárral vékonyan megkenem, a lekvárba beleszórom a diót, és a megpuhult fél almaszeleteket szépen egymás mellé ültetem a csíkok szélén, úgy, hogy a külső oldalon kilógjanak, a belső oldalon pedig kb. a csíkok felezővonalán üljenek a vágott, egyenes oldalukkal (újra ld. a belinkelt videót). Ízlés szerint meg lehet hinteni egy kis őrölt fahéjjal (én nem nagyon szeretem, azóta volt ismétlés nálunk teljesen fahéj nélkül is). Ha kicsit több a dió, akkor elvisel egy hintésnyi porcukrot is a süti. A tészta szabad felét ráhajtom az almákra, és óvatosan feltekerem, és egy szilikon muffinformába ültetem (ha szilikon, nem kell kikenni). 190 fokos sütőben 35-40 perc kell neki, ha az alma közben felül nagyon barnulna, lejjebb lehet tenni a formát a sütőben, vagy egy rádobott darab sütőpapírral védeni, amíg a formában az alja is teljesen megsül a tésztának.

dsc_1748_small.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr48014549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása