CookTa

Sonkás-sajtos ciabatta fokhagymás fűszervajjal

2015. július 30. 15:43 - ko123la

Szerintem ez annak idején a Street Kitchen egyik videójában láttam (meg is van, ez volt), és akkor nagyon megjegyeztem, hogy ha egyszer nem a szokásos gyümölcsös-zabpelyhes-kefires-joghurtos reggelit esszük, hanem alkalom van, vagy vendégek, akkor majd ezzel hasítunk egyet. Érdemes volt elraktározni az ötletet, azóta megjött az alkalom is a vendégekkel együtt, többször is, és volt is villantás vele.

dsc_1446_small.jpg

Hozzávalók:
- 2 db ciabatta (a Lidl-ös tökéletes hozzá, de sima bagett-tel is próbáltuk)
- 3-4 evőkanál vaj
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 csipet oregánó
- csipet só, frissen őrölt bors
- ~10 dkg sonka
- ~10 dkg sajtszelet
- olívaolaj

dsc_1445_small.jpg

Elkészítés:
A sütőt alaposan bemelegítem, amíg készül maga a szendvics, én pizzafokozaton és maxon fűtök, 260 fokon - ebből látszik is, hogy nem a kánikulai napok nagy ásza ez a recept. A puha vajban elkeverem a fokhagymanyomóval megzúzott fokhagymát és a fűszereket. A ciabattát 2-3 centinként ferdén bevágom majdnem az aljáig, az így keletkezett kis zsebeket először megkenem a fokhagymás fűszervajjal, majd mindegyiket megtöltöm a duplára hajtott sonkákkal és sajtokkal. Sütés előtt alaposan meglocsolom olívaolajjal, különben kiszárad. Ha tényleg elég meleg a sütő, akkor rövid idő alatt szépen pirosra sül, addigra a fokhagymától olyan illatfelhő van, hogy alig lehet kivárni, amíg kivesszük, és annyira meghűl, hogy enni lehet. Kívül ropogós, belül puha, szuper. Két titka van a többszöri kísérlet szerint: a fokhagyma és az olívaolaj. Egyrészt még a nem annyira fokhagymás gyerekek is követelik, hogy ebben tényleg karakteresen legyen eltúlozva, másrészt ahogy írtam, csak akkor jó, ha nem sajnáljuk róla az olajat.

dsc_1444_small.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr87665996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása