Ha hamburgerről vagy pulled pork szendvicsről van szó, mármint otthon, akkor mindig lelkesek vagyunk, és a szendvics csak saját sütésű bucival jöhet szóba. Korábbi receptemben már szerepelt, hogy akkoriban milyet sütöttünk, de annyi kenyérféle készül nálunk, hogy ez is átalakult, és mostanában már ez a változat a járatos. Az alapja egy korábbi, kalácsos jellegű tészta, ezt formázzuk bucira. Önmagában is megállja a helyét, puffancsként, legutóbb az egyetlen túlélő darabot végül vajjal megkenve érte a végzete.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg tönkölybúzaliszt
- 50 dkg finomliszt
- 2 zacskó száraz élesztő
- 20 g só
- 6 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- 4 dl tej
A megkenéshez:
- 1 tojás
- 1 marék szezámmag
Elkészítés:
Géppel dolgozom ki a tésztát, a tejet langyosítom, a vajat felolvasztom, de az élesztőt nem futtatom fel külön, mehet minden egyszerre a gépbe, először a folyékony, aztán a száraz hozzávalók. A megdagasztott-kelesztett tésztát átgyúrom egy kicsit lisztezett deszkán, 10-12 darabra osztom, a darabokat buci alakúra formázom, az alját összecsípve. Langyos sütőben kelnek újra egy félórát, aztán egy felvert tojással megkenem őket, megszórom a magokkal, és 190 fokon, légkeveréssel, 20-25 perc alatt készre sütöm.
Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!