Ennél több nevű és variációjú kaja kevés van az országban, nálunk ez az erősen fokhagymás, borsos verzió uralkodik. Egyetem alatt megpróbáltuk összeszedni a neveket, ahogy a kollégiumi társak ismerik: berét, lepcsánka, krumpliprosza, tócsni, tócsi, cicege, pacsni, ezekre emlékszem, nálatok hogy hívják?
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 3 kávéskanál só
- _sok_ frissen őrölt bors
- olaj
Elkészítés:
A (nyers) krumplit lereszelem, szigorúan a nagyobb lukú oldalon. Fokhagymanyomóval bele a fokhagyma, a tojás, a liszt és a só-bors, én kézzel szoktam összedolgozni. Most éppen ennyi lisztet vett fel, a krumplitól függ, akkor jó, ha a levétől még elég nedves a tészta. Teflonban, kevés olajon, erősebb lángon pirosra sütöm. Evőkanállal szoktam beleszaggatni, és azzal szoktam laposra pofozgatni a tésztát a serpenyőben. Ha kész, papírtörlőre szedem, hogy az olaj minél nagyobb része lejöjjön róla. Ebben az összetételben jó ropogósra sül, frissen legalábbis, utána puhul (már ha van ideje, ahhoz sokat kell sütni :-)). Én üresen eszem, de pl. a nagyobb gyerekeim tejföllel megkenve.