CookTa

Tejfölös, kapros karalábéleves (Fördős Zé)

2016. november 04. 15:55 - ko123la

A nagylányom már egy jó hete megvetette a karalábékat, ő akarta megfőzni magának a szokásos családi recept szerint. Ez valahogy elmaradt, én pedig meg akartam menteni a zöldséget. Kedvem támadt valami mást csinálni, ehhez ezt a Fördős Zé receptet találtam. Lényebében változtatás nélkül megfőztem, és örülök, hogy kipróbáltam. A vöröshagymák egyben nekem valahogy idegennek tűntek, azt picire kockáztam inkább az elején. Teljesen újszerű íz, mégis nagyon barátságosnak tűnik, nagyon bejött. Nem fényképeztem le, erről olyan szépen úgysem lehet fotózni - vannak finom, de ronda ételek, a hollandiai, nijmegeni élmény jutott eszembe, amikor a nemzetközi csapatnak kelkáposzta-főzeléket adtunk, max. respect, hogy hajlandóak voltak megkóstolni. Ez nem annyira idegen nekünk, mint annak idején a főzelék lehetett nekik, de a relatív sok fehérbors és kapor pikáns ízét nem sok ételben találjuk meg - de ez egy nagyon kellemes újdonság volt.

Hozzávalók:
- 4 zsenge karalábé
- 2 közepes sárgarépa
- 2 kisebb fej hagyma
- 4 kisebb gerezd fokhagyma
- 2 csapott evőkanál liszt
- 2 liter zöldség-alaplé
- 2 csapott teáskanál paprika
- 1 kávéskanál feketebors
- 1 kávéskanál fehérbors
- pár reszelésnyi szerecsendió
- 2 teáskanál majoránna
- 2 púpozott teáskanál liszt
- 3 dl tejföl
- 1 csokor friss kapor

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon megpárolom, majd beleteszem a szintén apróra vágott fokhagymát és a vékony hasábokra vágott karalábét és répát. Magas lángon pirítom, amikor kezdi egy kicsit megkapni, rászórom a lisztet, fél percig együtt pirítom, aztán felöntöm az alaplével (ha a sors úgy hozza, zöldségleves-kockából, vagy ha valaki lelkes, akkor egy kiló csirkeaprólék, pár szál répa, gyökér és egy kis darab zeller, zellerzöld, darabolt vöröshagyma minimális munkával megadja az alaplevet). Sózom, 20 percet főzöm fedő alatt kis lángon. Jöhetnek a fűszerek, két púpozott kiskanál liszttel habarást készítek a két pohár tejfölből. Hőkiegyenlítéssel óvatosan behabarom, összeforralom, az apróra vágott kaprot belekeverem, és kész is van. Tálalásig hagyom annyit pihenni, hogy a kapor íze is érvényesüljön benne. Közben felmerült, hogy kellene-e bele valami levesbetét, de a végére világos lett, hogy olyan sűrű, tartalmas így is, hogy semmit sem kíván.

Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr5011719155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása