Nem tudom, hogy ebben a verzióban is szabad-e palóclevesnek hívni, nem vitt rá a lelkem, hogy zöldségek nélkül csináljuk. Az ihletet a remek Húsimádó Egér Eger blogon találtam, ezzel a recepttel. Mivel kaporral nálunk többen nem ették volna meg, az kimaradt az ottani receptből, viszont mi zöldségekkel gazdagítottuk. Lassan annyira tavaszias lesz az idő, hogy már nem kell és lehet arra hivatkozni, hogy a ronda téli hideget kell ellensúlyozni egy ilyen cuccos, lélek- és testmelegítő levessel, de nem is kell feltétlenül ürügy hozzá, szimplán jó, és kész. Ja, és kellemes meglepetésként minden gyerek is örömmel vette.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéshús (comb, lapocka, vagy vegyesen)
- 2 db kisebb fej vöröshagyma
- olaj
- 2 púpozott teáskanál pirospaprika
- 4 babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors, kömény
- 1 zacskó mélyhűtött zöldbab
- 1 kg krumpli
- 2,5 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- fél citrom leve
Elkészítés:
A szokásos módon pörköltalapot készítünk, azon a húst fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, és fűszerezzük: só, bors, kömény, babérlevelek, a fokhagyma apróra vágva. Ha kezd a hús puhulni, mehet bele a zöldbab, egy kicsivel később a kockázott krumpli. Amikor már a krumpli is puha volt, hőkiegyenlítés után megkapta a tejfölös habarást, és a citromlevet.