CookTa

Mandulás linzer

2016. január 28. 16:28 - ko123la

Semmi különös, sem magában a témában, sem a mi saját elkészítésünkben, csak egy gyors semmiség egy hétvégi délutánra, vagy a gyerekeknek egy azonnal elkészíthető édesség, amivel egyedül is megbirkóznak. Talán apróság, hogy került a tésztába mandula és dió, az egy kicsit azért feldobta a klasszikus 3:2:1-es linzert. Az egyetlen hátrány, hogy a kész tésztát pihentetni kell a hűtőben, és ezt ki kell várni. Most egész vegyes volt a kép, sima linzer, linzer dióval, linzer lekvárral, linzer Nutellával. Egyrészt így egy kicsit érdekesebb az eredmény, másrészt csináltunk annyi duplát, hogy azzal minden darabot nagy nehezen össze lehessen szuszakolni két rácsra a sütőben, így légkeveréssel egy menetben meg lehetett sütni, ami nagy előny volt. A lekvárban is volt annyi különleges, hogy kevert volt, fele ribizli a savanyúsága és fele szamóca az édessége miatt, szépen kiegyensúlyozták egymást, és mivel mindkettő hazai, családi cucc volt, amiben szerénytelenül mondhatom, hogy király, verhetetlen egész jó az anyukám és nagymamám, ezzel biztosan sokkal jobb eredmény született, mintha a boltban kellett volna venni a lekvárt. Ez egy egész tisztességes adag, józan fejjel nyugodtan lehet felezni, de nálunk így sem érte meg a másnapot.

dsc_2090_small.jpg

Hozzávalók:
- 15 dkg őrölt mandula
- 10 dkg darált dió
- 45 dkg liszt
- 40 dkg margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- díszítéshez Nutella, lekvárok, dió

Elkészítés:
A hideg, kockázott margarint gyorsan elmorzsoltam a magok-liszt-cukor keverékben, majd hozzáadtam a tojások sárgáját, és továbbra is gyorsan dolgozva tésztává gyúrtam. Nem szabad megolvadnia a vajnak/margarinnak. Fóliába csomagolva pihentettem a hűtőben egy órát, amíg visszahűl. A nyújtáshoz most nem cukroztam a deszkát, hanem porcukroztam, a 3-4 mm vastag tésztából mintákat szúrtunk ki egyéni ízlés/ötlet szerint, néhányat középen, kisebb formával még lyukasztottunk a lekvárosokhoz. Amit kellett, összeragasztottunk a lekvárral/Nutellával, sütőpapíros rácsra pakoltuk, és 180 fokon (a két külön tálca miatt légkeveréssel), ~12 perc alatt megsütöttük.

Szólj hozzá!
Címkék: dió mandula

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr868316974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása