Amikor régebben a Lorraine-féle tiramisus muffintortákat sütöttem, szenvedtem rendesen, hogyan helyettesítsem az amaretti kekszet, ami az eredeti receptben benne volt. Így felkaptam a fejem, amikor egy angol főzősműsorban egyszer csak azt mondta valaki, hogy teljesen egyszerűen elkészíthető, tulajdonképpen egy mandulás habcsókról van szó. Most éppen volt az Aldiban őrölt mandula, ezért ki tudtam próbálni, és tényleg nagyon jó. Következő körben majd annyit csinálok, hogy maradjon belőle, és teszek egy újabb kísérletet a muffinos receptre is, de ezt most olyan gyorsan ettük meg, hogy esély sem volt rá, hogy maradjon.
Hozzávalók:
- 20 dkg őrölt mandula
- 20 dkg porcukor
- 3 tojásfehérje
- 2 csepp keserűmandula-aroma
Elkészítés:
Szerencsére minimálisnál is kevesebb munka: felverem keményre a tojásfehérjét, óvatosan beleforgatom a cukrot és a mandulát, belecseppentem az aromát. Egy habzsákból (vagy egy erősebb, levágott sarkú nejlonzacskóból) kicsi, 3-4 centis halmokat nyomok egy sütőpapíros sütőlapra, közte hagyok helyet, mert kilapul. 200 fokon 12 perc alatt megsütöm. Utána kihűtöm, óvatosan a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra átemelve. Kicsit bánt, hogy kilapulnak, mit kell tenni az ilyen habcsókos izékkel, hogy magasak maradjanak?