Ahogy meséltem itt a blogon is, mostanában tényleg sok kenyérfélét sütünk. A kalácsos vonalat kezdtem nagyon unni, ráadásul mostanában tiszta fehér lisztből dolgoztam, ezért nagyon kellett egy egész más, inkább fitneszes kenyér. Ez most teljes kiőrlésű (fele részben), magos, és formában sütöttem meg - és jó lett, tömör, de azért nem túl nehéz belsővel, ropogós héjjal, és jó ropogtatni benne a magokat is.
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 30 dkg sima liszt
- 1,5 zacskó szárított élesztő
- 3,5 dl víz
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 18 g só (nekem ez pont 3 kávéskanál)
- 3 kis marék nyers napraforgómag
Elkészítés:
A tésztát a kenyérgép csinálta, szokásosan, előtte az élesztőt felfuttattam a vízben a cukorral. A magok kétharmadán egy párszor átmentem egy nagy késsel, durvára vágtam, de ha sietnék, nyugodtan kihagynám, és menne bele egyben a szotyi. A kész tésztát kivettem, kicsit átgyúrtam, cipót formáztam, a formába tettem, a tetejét átlósan 3 helyen megvágtam, vizes kézzel átsimítottam, feldíszítgettem a maradék szotyival. 25 percet kelesztettem 35 fokon, majd 190 fokos, légkeveréses sütőben 40 percet sütöttem, ebből az utolsó 10 percet sütőpapír fedéssel.
Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!