Hát gyakran van az úgy, hogy a gyerekek kegyeire hajtva, de különösebb munkakedv nélkül akarok valamit összedobni. Ilyenkor elő-előfordul, hogy a mélyhűtőt feltúrva egy mirelit vajas tészta akad a kezembe. Ha nincs is időm rendesen kiolvasztani, akkor is, a mikró kiolvasztós fokozatán 10 perc alatt annyira megpuhul, hogy ki tudom már nyújtani. Utána töltés, sütő, és 25 perc múlva már kész is a csemege, és még meg is dicsértek érte - jó biznisz.
Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit vajas tészta (Lidl/Aldi)
- 1 tojás sárgája a feltekerésnél a ragasztáshoz, és a tetejére dísznek
Elkészítés:
Simán kétfelé veszem, mert két darabban jobban fér el a tepsiben egymás mellett. Kinyújtom nagyobb téglalap alakra. Bele a töltelék, a szélét megkenem tojássárgájával, feltekerem, a végén egy kicsit összenyomom, hogy ne jöjjön ki a töltelék. Tetejét megkenem a maradék sárgájával, ferdén, felületesen éles késsel bevagdosom, aztán már mehet is a meleg sütőbe, 200 fokra. Kívül látszik rajta, ha kész, ~20-25 perc.
Túrós töltelék:
Egy tésztához pont fél kiló megy. A túrót cukorral és egy vaníliáscukorral villával összetöröm, belerakok egy tojássárgáját is, és egy kicsit hagyom érni. Egy citrom reszelt héja feldobja. Közben a ragasztáshoz használt és a töltelékbe rakott tojások fehérjét felverem, a kemény habot óvatosan összeforgatom a túróval, és kész.
Szilvás töltelék:
Fél kiló mirelit szilvát veszek. 2 csésze cukrot karamellizálok, nem kell túl sötétre, és beledobálom a szilva felét, pár centis darabokra vágva, még egy leheletnyi fahéj, 1-2 szem szegfűszeg. Megvárom, amíg szétesik, és sziruppá fő, gyorsan megvan. A maradék szilvát is beleforgatom, és azonnal le is veszem a gázról. Így az édes szilvás szirupban egyben megmaradnak a szilvadarabok is. Kihalászom a szegfűszeget, és mehet tölteléknek.