Lassan szivárog a karácsonyi hangulat, ehhez akartam valami ünnepibb kenyeret tenni az asztalra. A receptet Lorraine Pascale műsorában láttam.
Hozzávalók:
- 55 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (nekem most bió tönkönybúzaliszt volt)
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- 1 púpozott kávéskanál só
- 3,5 dl langyos víz
- 5 dkg mák
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe pakoltam. Amikor kész lett, és hagytam még egy kicsit tovább kelni a gépben, kivettem, alaposan átdagasztottam még egyszer, kinyújtottam hosszúkás téglalap alakúra. A felszínét alaposan megszórtam mákkal (fontos, egész mákszemekkel), és belenyomkodtam. Hosszában 6 egyforma csíkra vágtam fel, a mákkal szórt csíkokat önmagukban feltekertem, majd a már külön tekert csíkokat összefogtam, és egyenletesen felcsavartam. Az így kapott fonatot koszorúformára igazítottam, a sütő melegítőfokozatán még hagytam kelni 30 percet, majd 220 fokra tekertem fel, és 30 percig sütöttem. Így most tényleg ideális lett, kívül finoman ropogós, belül puha.
Reloaded:
Újra megsütöttem, és most még szebb is lett, mint legutóbb, íme: