CookTa

Bolognai spagetti (eredeti)

2014. október 20. 10:25 - ko123la

Ez igazából csak egy kísérlet, a mindennapokban nem így szoktuk készíteni, ez viszont sokkal közelebb van az eredetinek és autentikusnak mondott recepthez (amit elvben 1982-ben valami olasz konyha-akadémia és a bolognai kereskedelmi kamara kanonizált, hogy egységes legyen az alaprecept a világban). Most volt kedvem hozzá, és idő is a sokkal hosszabb főzéshez. Egyszer majd felteszem a családi receptgyűjtemény kedvéért a simát is (ami a kisebbik lányomnak jobban is tetszett), nekem ez gazdagabb volt, én így jobban szerettem.

DSC_0233_small.jpg

Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús darálva
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 nagy szál sárgarépa
- 3-4 szál szárzeller
- fél liter paradicsompüré (nem sűrítmény)
- 1 doboz darabolt konzervparadicsom
- 1,5-2 dl fehérbor
- olívaolaj, só, bors, bazsalikom

Elkészítés:
A zöldségeket nagyon apróra daraboltam, és az olívaolajon alaposan megpirítottam. A húst is megsütöttem egy kicsit a zöldségekkel, majd felöntöttem a borral. Még magas lángon hagytam elpárologni belőle az alkoholt, aztán belement a paradicsom (ezeket találtam kint a kamrában, nem tudatosan lettek pont ilyenek, a frisstől a sűrített paradicsomig minden mehetett volna bele). Sóztam, enyhén borsoztam, egy kis friss bazsalikommal ízesítettem, és 1,5-2 órán át rotyogtattam fedő alatt. Nekem nem kellett pótolni közben a folyadékot, volt elég leve a paradicsomoknak, de ha kellett volna, gondolom, jót tett volna neki egy kis alaplé, vagy ha az nincs, simán víz is. A végén a tészta főzővízéből szedtem bele egy kicsit, ami egyben lazítja is a sűrű mártást, másrészt a nagyok szerint segít, hogy jobban bevonja a tésztát. Most éppen volt itthon két zacskó trikolor spagetti, azzal ettük.
Meglepett, hogy az eredeti, bolognai olasz recept szerint a főzés végén tejjel simítják le egy kicsit a paradicsom savait, sőt, még tejszínnel is szokták gazdagítani. Én most nem tettem bele, de nálunk sem szokatlan az asztalon, hogy a tésztára a bolognai mártás és a sajt mellett tejföl is kerül, úgyhogy nem is igazán idegen, legközelebb meg lehet próbálni. Még egy volt az originálban, kezdetnek nem füstölt 15 dkg baconnal is lehet nyitni, ebben most az sem volt.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr46809759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2014.10.21. 01:25:13

Majdnem eredeti. :) Bár mindenki így készítené. Azonban a tej és a vaj nagyon fontos összetevő és az sem mindegy, hogy a marha mely részéből készül. A marhanyak jó választás, kellően zselatinos, ízes és jó állagú lesz a ragu belőle. Ha érdekel én így készítem a ragut:
afickofakanallal.blog.hu/2014/02/26/a_tokeletes_bolognai_lasagne

ko123la 2014.10.21. 08:18:41

Hi, ahogy mondtam, azért nálunk is megy sokkal egyszerűbben. Egy gyors hagyma-hús-paradicsom-bazsalikom-oregánó körben is lehet nagyon jót megcélozni, szignifikánsan rövidebb idő alatt. Megnéztem a linkedet, és impresszív, a tejet legközelebb mindenképpen megpróbálom. Viszont zsiradéknak tartom az olívaolajat, és a fűszerekben is maradok a minimumon. Ahogy láttam a receptedben is, a minőségi alapanyagok nagyon fontosak az olasz konyhánál, de a minimalizmus is, ezekből az alapanyagokból nagyon kevés hozzávalóval készítenek ételt. Így a fokhagyma, kakukkfű, csillagánizs,szegfűszeg és a vaj szerintem ebbe a receptbe a jövőben sem kúszik be. Esetleg egy külön lasagna körben majd egyszer azért megpróbálom... Viszont a sütőben rotyogtatás az nagyon tetszett, volt olyan érzésem, hogy még egy kis érlelés jót tett volna a ragunak, azt legközelebb mindenképp úgy fűzöm. Köszi, üdv, L.

ko123la 2014.10.21. 08:21:11

@A fickó: Ja, és még egy, ha ennyire kell válogatni hús alapanyagot, te hol szerzed be? Körülöttem már az is csoda a legtöbb elérhető helyen, ha van marha egyáltalán. Egy szép gömbölyű felsál a maximum, ha nem jut eszembe a hét legelején külön rendelni valami nemesebb darabot.

A fickó 2014.10.21. 14:33:59

@ko123la: Ezt a fűszerezést (fokhagyma, kakukkfű) speciálisan akkor használom, ha lasagna-hoz készül a ragu, de egyiknek sem szabad "kiérződni". Csillagánizst, minden hagymapároláshoz használok (pl. pörkölt, egyéb raguk stb.), ha utána hús kerül bele. Csak amíg a hagyma párolódik aztán kidobom, az utána belekerülő húsnak sokkal intenzívebb íze lesz, de nem lehet majd kiérezni az ételből. Ez nekem bejött, itt olvaszam pár éve róla: buvosszakacs.blog.hu/2008/10/24/csillaganizs_1
Minden ételhez meg kell választani az optimális húsfajtát. Például egy pörkölthöz lábszárat, pofát, raguhoz, leveshez nyakat, farkat célszerű használni. Ezek a húsrészek ízesek, kellően zselatinosak és nagyon szaftosra készülnek. De a minőségük is nagyon fontos.
Húsbeszerzés: MOM Park A húsbolt, Fény utcai piac, METRO, stb.

ko123la 2014.10.21. 14:40:39

@A fickó: Köszi a tippeket, a MOM-ban pont most láttam ezt az üzletet, és jól nézett ki. Viszont a Metróban soha nem járok, de az egyik nagyon útba esik, ha ott vannak rendes húsok, néha majd benézek. Különben hol láttad a receptet, most ha jól látom, ez éppen nem volt kint sehol, csak a saját blogomon?
süti beállítások módosítása