Ez igazából csak egy kísérlet, a mindennapokban nem így szoktuk készíteni, ez viszont sokkal közelebb van az eredetinek és autentikusnak mondott recepthez (amit elvben 1982-ben valami olasz konyha-akadémia és a bolognai kereskedelmi kamara kanonizált, hogy egységes legyen az alaprecept a világban). Most volt kedvem hozzá, és idő is a sokkal hosszabb főzéshez. Egyszer majd felteszem a családi receptgyűjtemény kedvéért a simát is (ami a kisebbik lányomnak jobban is tetszett), nekem ez gazdagabb volt, én így jobban szerettem.
Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús darálva
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 nagy szál sárgarépa
- 3-4 szál szárzeller
- fél liter paradicsompüré (nem sűrítmény)
- 1 doboz darabolt konzervparadicsom
- 1,5-2 dl fehérbor
- olívaolaj, só, bors, bazsalikom
Elkészítés:
A zöldségeket nagyon apróra daraboltam, és az olívaolajon alaposan megpirítottam. A húst is megsütöttem egy kicsit a zöldségekkel, majd felöntöttem a borral. Még magas lángon hagytam elpárologni belőle az alkoholt, aztán belement a paradicsom (ezeket találtam kint a kamrában, nem tudatosan lettek pont ilyenek, a frisstől a sűrített paradicsomig minden mehetett volna bele). Sóztam, enyhén borsoztam, egy kis friss bazsalikommal ízesítettem, és 1,5-2 órán át rotyogtattam fedő alatt. Nekem nem kellett pótolni közben a folyadékot, volt elég leve a paradicsomoknak, de ha kellett volna, gondolom, jót tett volna neki egy kis alaplé, vagy ha az nincs, simán víz is. A végén a tészta főzővízéből szedtem bele egy kicsit, ami egyben lazítja is a sűrű mártást, másrészt a nagyok szerint segít, hogy jobban bevonja a tésztát. Most éppen volt itthon két zacskó trikolor spagetti, azzal ettük.
Meglepett, hogy az eredeti, bolognai olasz recept szerint a főzés végén tejjel simítják le egy kicsit a paradicsom savait, sőt, még tejszínnel is szokták gazdagítani. Én most nem tettem bele, de nálunk sem szokatlan az asztalon, hogy a tésztára a bolognai mártás és a sajt mellett tejföl is kerül, úgyhogy nem is igazán idegen, legközelebb meg lehet próbálni. Még egy volt az originálban, kezdetnek nem füstölt 15 dkg baconnal is lehet nyitni, ebben most az sem volt.