CookTa

Kókuszos tejberizs

2016. szeptember 25. 10:14 - ko123la

Világmegváltás helyett jöjjön most egy egy termelési riport a zsebsárkány felavatásáról. Az egyébként nem rosszul felszerelt konyhánkban eddig nem volt cukrász kézi fáklya, most kaptam, és ki kellett próbálnom. Az ihletet pedig egy nyár végi neszmélyi látogatás adta a Hilltop Borhotelben, ahol desszertnek egy gyümölcsös-kakaós rizottót kaptunk. Nekem abban a kakaó annyira nem volt harmonikus, a gyümölcsöt meg nem akartam belefőzni, viszont a fáklyát ki akartam próbálni, így jött össze ez az édesség. Alapban persze minden teljesen egyszerű, egy sima, gazdag gyümölcsrizs a karamellbevonattal, de azért így egyben nagyon összeállt. A fáklya avatásaként sokkal jobban kívántam ilyet, mint a klasszikus créme brulée-t. Még a kókuszért nem rajongóknak is bátran ajánlható - elhihető, kipróbáltam, annak is három tálka fogyott, aki zsigerből idegenkedik a kókuszos dolgoktól. 

dsc_1036_small_1.jpg

Hozzávalók:
- 30 dkg rizs (ehhez most hosszú szeműt használtam)
- 4 dl víz
- 1 liter tej
- egy csipet só
- 18 dkg cukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 4 dl tejszín
- díszítéshez barna cukor és gyümölcsök 

Elkészítés:
A rizst feltesszük főni a vízben a csipet sóval, ha felforrt, és kezdi felszívni a vizet, akkor felöntjük a tejjel, beletesszük a kókuszt, és fedő alatt, minimális lángon lassan megfőzzük. Ha kész, belekeverjük a cukrot, a vajat, megízesítjük a vaníliával és a citromhéjjal. Hagyjuk még fedő alatt kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon, közben egyszer-kétszer átforgatjuk, hogy ne álljon össze. Ha teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük, és két részletben óvatosan beleforgatjuk a rizsbe. Lapos kerámiatálkákba szedjük, szépen elsimítjuk a tetejét, és gazdagon meghintjük barna cukorral. Jöhet az apropó kissárkány, addig leheljük rá a tüzet, amíg egyenletesen meg nem barnul a cukor, és szépen össze nem áll karamellé. Amíg a nehéz várakozás perceit éljük, hogy a karamell megkeményedjen, addig fel lehet díszíteni az éppen aktuális friss idénygyümölcsökkel, most éppen szőlő és nektarin került rá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr3411718603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása