CookTa

Fancsali csíkos barackos

2014. december 07. 16:10 - ko123la

A tévében kaptam el egy részét a receptnek, aztán a neten rákeresve találtam meg itt. Bár macerásnak hangzott, hogy egy linzer és egy piskóta is kell hozzá, elég vonzó volt, hogy hamarosan ki is próbáljam. A fellelhető receptek néhány részletet homályban hagytak, de így is klassz volt, ez tényleg átütő siker volt mindenkinél - ehhez kellett az is, hogy legkisebb kedvéért az egyik végét lekvár nélkül hagyjam. A mennyiséget a családhoz és a szokásos tepsimhez igazítottam, így jók lettek az arányok. A cél, hogy a diós piskóta tetejére fektetett linzercsíkok a sütés közben süllyedjenek el, nem jött össze, így nem pont az lett belőle, mint az eredeti receptben, viszont így is nagyon szép, és ami fontos, finom lett.

dsc_0351_small.jpg

Hozzávalók:
A linzerhez:
- 45 dkg liszt
- 30 dkg vaj/margarin
- 15 dkg cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 nagy citrom reszelt héja
- csipet só
A piskótához:
- 10 tojás
- 10 evőkanál liszt
- 10 evőkanál porcukor
- 10 evőkanál olaj
- 10 evőkanál darált dió

dsc_0347_small.jpg

Elkészítés:
A linzerhez valókat egy nagy tálban gyors mozdulatokkal összegyúrom, és jó félórára, inkább egy órára a hűtőbe teszem. Utána harmadolom, a nagyobb részt egy tepsi aljába nyújtom (ha teflon/porcelán, nem kell alá semmi). A linzerre finom házi baracklekvárt kenek, nem kell sajnálni, mehet gazdagon, hogy ne legyen száraz a végén. A piskótához a tojások fehérjét géppel nagyon keményre felverem, itt elhasználom a linzertésztából megmaradt 3 fehérjét is. A sárgáját a cukorral képi habverővel alaposan felverem, hozzáadom az olajat és a diót, ráteszem a habot, és óvatos mozdulatokkal összeforgatom a liszttel. A kész diós piskótát a lekváros linzerre öntöm, elegyengetem, és a félretett maradék linzerből sodort csíkokkal díszítem. Az elv az lenne, hogy a diós, ettől barna tésztában a fehér linzer szép mintát adjon, nekem ez a tetején volt :-) 160 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöm. Ha lejárt, kinyitom a sütő ajtaját, és úgy hagyom hűlni, hogy ne essen össze. Melegen is jó volt, kihűlve is, de persze csak óvatosan szabad kóstolgatni, ez is nagyon cuccos süti lett.

dsc_0354_small.jpg

dsc_0353_small.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr676964573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása