Biztosan van hivatalos receptje is, különösen az öntetnek, de ahogy elsőre megcsinálta Borcsi, az nekünk tökéletes lett, és így ebben a formában intézményesült. Különleges, elegáns, üde, finom, majdnem minden sülthöz illik köretként is.
Hozzávalók:
- egy csomag szárzeller (angol/halványító zeller)
- 5 darab nagyobb, savanykás, kemény húsú alma
- két nagyobb maroknyi dióbél
A szószhoz:
- 3 dl tejföl
- 3 dl majonéz
- 2-3 teáskanál porcukor
- 1 teáskanál mustár
- egy csipet só
Elkészítés:
A zellert száraira szedem, az alsó végét és a felső leveles részt levágom, a nagyobb, külső szárakat hosszában is kettévágom, és kis kockákra darabolom. Az almát hámozom, kockázom, a diót durvára vágom. Az öntethez valókat lazán összekeverem, rá a többire, egy kicsit összeforgatom, és kész is.
Az almán nem kell nagyon görcsölni, sokféléből csináltuk, és mindig jó lett, talán a legjobb a granny smith és sima lidl-ös pirosalma kombója lett. Az arányokon lehet kísérletezni, aki nincs oda annyira a zeller fűszeres, intenzív ízéért, mint mi, az tehet bele kevesebbet, vagy ellensúlyozhatja egy kicsit több dióval. Az öntet mehet gazdagon is, vagy éppen csak szolidan bevonva a zöldségeket, tulajdonképpen bárhogy készítettük el, nagyon ütős lett.