Tudom, hogy nem egy nagy ügy, de akartam főzni valamit, amit ritkán eszünk, egyszerű, és nem kell hozzá boltba mennem :-) Ennek kapcsán kellett felismernem, hogy soha az életben nem főztem még krumplilevest, gondoltam, hogy itt az ideje. Mivel jó volt a kísérlet, felírom, hogy legközelebb ne kelljen improvizálni. Nem gondoltam volna, hogy a 4 napos otthonlét egyik legjobb ízű kajája lesz belőle, persze nem a szuperdiétás vonalat erősítettem vele.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 szál nagyobb sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál liszt
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kiskanál paprika
- 4-5 babérlevél, só, bors
Elkészítés:
A kockázott szalonnát (készre kockázott lidl-ös bacon) megpirítottam, aztán annak a zsírjában puhítottam meg először az apróra vágott vöröshagymát, utána beleraktam a fokhagymát is (kis csalás, éppen nem volt fokhagyma, csak granulátum, de legközelebb így csinálnám). Rögtön utána ment bele a kockázott répa is, amit lassan pároltam még egy kicsit. Meghintettem a liszttel, kicsit elkevertem, pirítgattam, majd lehúztam a gázról, beletettem a pirospaprikát (nem feltétlenül szükséges). Felöntöttem vízzel, vissza a gázra, sóztam-borsoztam, beleraktam a babérleveleket és a kockára vágott krumplit. Pár perc után utánaküldtem a lehéjazott, félkarikára vágott füstölt kolbászt. Végül elkészülés előtt kapott még egy kis tejfölt. Mivel nem volt otthon elég, de a kellemes savanyúsága hiányzott a levesből, hirtelen ötlettől vezérelve belefacsartam egy kis citromot, tök jót tett neki. Nagyon gazdag, összetett íze lett, és másnap, amikorra lett tejföl is a maradékhoz, talán még finomabb volt.