CookTa

Őszi gyümölcsszelet

2016. november 04. 15:45 - ko123la

Az ilyen zsíros piskótás gyümölcsös lepények annyira gyakoriak az ember körül, hogy ha valami édességre és különlegesre vágyik, nem is igazán ilyennek akar nekikezdeni. Viszont egy kollégától jött egy jó ajánlás. és mielőtt a lányommal nekikezdtünk volna a baklavánknak, a párom gyorsan összedobta, és mire feleszméltem, már meg is érkezett egy emberes szelettel. Nagyon könnyű, a tetején a gyümölcsökkel és bőséges porcukorral jól is mutat, és vonzóan egyszerű összeállítani, annyira, hogy az elkészítésről szinte nem is lehet mit írni. Az egész nyári-őszi szezonban mehet, az éppen elérhető friss gyümölccsel. Közben utánamentem, a recept eredetileg egy Bögrés sütemények c. füzetkéből származik.

dsc_1116_large_1.jpg

Hozzávalók (bögrével mérve, ha valakinek van hozzá mérőedénye, akkor a klasszikus angol cup, ha nincs, egy sima 2,5 dl-es bögre megteszi):
- 1 bögre rétesliszt
- 1 bögre finomliszt
- 1 bögre darált dió, mogyoró, vagy mandula (próbáltuk mogyoróval és mandulával, a mogyorós jobban ízlett)
- 5 egész tojás
- pici rumaroma
- 1 bögre cukor
- fél zacskó sütőpor
- 1 teáskanál reszelt narancshéj (biztosan citrommal is finom, akinek az inkább akad otthon)
- 25 dkg vaj
- 50 dkg friss gyümölcs (most éppen 2 őszibarack, egy nektarin, egy ringló, és egy kis fürt kimagozott szőlő; az eredetiben mennyiségben jóval több, körte-alma-szőlő, ill. még egy bögre áfonya volt)
- díszítéshez fahéjas porcukor

dsc_1048_small_1.jpg 

Elkészítés:
A darált mogyoró ízét egy száraz serpenyőben, rövid pirítással megélénkítjük. A vajat, cukrot, tojást a szokásos módon habosra keverjük, ízesítjük a rummal és narancshéjjal, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ráültetjük a darabolt gyümölcsöket, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 30-35 perc alatt megsütjük. Amikor már langyosra hűlt, meghintjük a porcukorral, és ehetjük is. Különösen így frissen volt átütő, de az pici, ami megmaradt, még reggel is finom volt.

dsc_1047_small_1.jpg

Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr9111719243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása