A dolgot korábban már láttam valamelyik főzősműsorban, de most közvetlenül a Szárnyas ízvadász bejegyzése emlékeztetett rá újra. Tök jó lett, és ami fontos, jól is nézett ki, ettől volt igazán különleges.
Hozzávalók:
- 1 egész csirke, az enyém 1,5 kg volt
- fél literes dobozos sör
- 1 evőkanál szójaszósz
- 4 evőkanál ketchup
- fél lime leve (most citrom :-))
- 1 evőkanál barna cukor
- 4 teáskanál só
- 1 teáskanál paprika (füstölt, ha van)
- 1 teáskanál szárított erőspaprika (nyilván ízlés szerint)
- bors
Elkészítés:
A páchoz valókat egy tálban összekeverem, és beleforgatom a csirkét. Érdemes alaposan belemasszírozni a bőrébe, és úgy hagyni. Ma a leves és köret miatt legalább egy órát állt benne. A sör felének kiürítése után ráállítom a csirkét, és a sütőbe teszem, legalulra, egy tepsiben. Nekem 175 fokon sült, alul-felül + légkeveréssel, 70 percig, ezalatt bőven átsült, de még nem égett meg kívül a cukros-paradicsomos bőr. Belülről persze a sör gőze alaposan átpárolta. Finom volt, a kislányom szerint a felsőcomb volt az isteni.
Köretnek citromos-oregánós újkrumplit sütöttem. Kis bogyós volt, egyben hagytam, csak alaposan átmostam, ami a héja nagyját is leszedte. Kicsit megspricceltem olívaolajjal, alaposan sóztam, gazdagon megszórtam szárított oregánóval, jó adag borsot őröltem rá, és meghintettem egy fél citrom levével. Legutóbb egyet bele is vágtam a tepsibe a krumplik közé, ajánlom kipróbálni, nekem eddig ez volt a legjobb sült újkrumplim. 200 fokon 45 percet sült, felső pirítással.