CookTa

Almás krémes (Manóék nyomán)

2013. szeptember 21. 21:49 - ko123la

(A Magyar Konyha receptje alapján.) A keresztlányunk szülinapján varázsolta el a családot, azóta terveztük egyszer elkészíteni, és a hétvégi menü tervezésekor a nagyobbik lányom dobta be a rendelését rá. Ezt is ellenőriztem, el lehetett készíteni teljesen laktózmentesen, így belevágtam. Kemény, lelkesnek kell lenni hozzá, mert az egyik legmacerásabb süti, amit eddig csináltunk, de megéri, nagyon jó az összhatás. Kiindulva a korábbi tapasztalatokból, dupla adaggal indítottam, mert nem akartam megélni, hogy ennyi meló után épphogy csak megkóstolhassuk, és rögtön vége. Így brutális mennyiség, simán van öt kiló :-)

20130922_135542_small.jpg

Hozzávalók:

Tészta:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor

Krém:
- 2 csomag vaníliás pudingpor (itt maradnék a Dr. Oetker-nél, a diszkontok saját márkás cuccai nem jöttek be)
- 8 dl tej
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 2 dl habtejszín (itt sajnáltam csak a laktózmentességet, ez már a sokadik tapasztalat, hogy a laktózmentes tejszínt nem tudom keményre verni - van valami titka?)
- 4 dkg porcukor

Almás töltelék:
- 2 kg alma (az eredeti recept szerint 3 kg kellene, nekem 2,5 volt itthon, de azt is soknak tartom arányában, nagyon alma dominál, és elnyomja a krémes vonalat)
- 20 dkg cukor
- 2 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Tészta:
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, és a liszttel elkevert sütőport, és tésztává gyúrjuk. Három egyforma részre osztjuk, és a tepsi méretére vékonyra nyújtjuk, majd egyenként 180 °C-os sütőben megsütjük. 10 perc bőven elég neki laponként.

Krém:
A tej nagyját a cukorral felforraljuk, közben a maradék tejjel simára keverjük a pudingport. Ezután folyamatos keveréssel, lassan a forró tejhez öntjük a simára kevert pudingport, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A vajat kockára vágjuk, és belekeverjük a forró pudingba. A tejszínből a porcukorral kemény habot verünk. Miután majdnem teljesen kihűlt a krém, hozzáadjuk a tejszínhabot.

Alma:
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, ezután a cukorral és a fahéjjal együtt megdinszteljük.

Összeállítás:
Az első lapon elosztjuk az almatölteléket (a szedőkanállal kinyomkodva a levét, amennyire lehet), rátesszük a következő lapot, megkenjük a vaníliás krémmel, és befedjük az utolsó lappal. A tetejét megszórjuk porcukorral, majd 3-4 órán át hagyjuk, hogy hűljön, és a lapok megpuhuljanak.

20130922_135525_small.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: alma tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr345527798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása