Ezt az egyébként is jó cuccosan nehéz angol desszertet Nigella a szokás szerint sikeresen még jobban eltúlozta, úgyhogy nagyon tetszett rögtön, amikor félszemmel láttam a tévében. A pontos receptet nem írtam fel, és ezt a neten is hiába kerestem, ezért a homályos emlékek és a netes, tradícionális angol kenyérpuding leírások alapján kellett megkísérelni reprodukálni. Szerencsére nagyjából sikerült, jóváhagyta a család a receptkönyvbe kerülést.
Persze végül rájöttem, hogy a keresésből a gyömbér szó hiányzott, ezzel már meglett Nigella eredeti receptje is. Hááát... volt egy pár különbség, ezt most tekintsük inkább a hagyományosabb alapverziónak, legközelebb meg jöhet az autentikus Nigella változat. Kalács helyett barna kenyér, az öntetben sokkal nagyobb arányban volt nála tejszín, a tojásoknál egy kivétellel csak a sárgáját tette bele. A mazsola rummal vagy enélkül, de nálunk nem dívik a desszertekben, ezért azt a jövőben sem fogom használni. Végül nála ez gyömbérlekváros cucc, amihez illeszkedik az is, hogy ő a barna cukorba egy kiskanálnyi őrölt gyömbért is tett a teteje megszórásához. Összességében ez egy egész más étel, de azért jó lett így is :-)
Hozzávalók:
- 1,5 db szikkadt félkilós kalács (de szerintem lényegében minden maradék pékáruból mehet)
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 3 evőkanál porcukor
- fél teáskanál vanília-kivonat
- vaj, lekvár
- 1 teáskanál barna cukor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra melegítettem elő. A kalácsot felvágtam, párosával megvajaztam és lekvárral megkenve összeragasztottam szendviccsé (vegyesen volt barack- és narancslekváros), és egy kivajazott, 25 cm-es négyzetes cseréptálba állítottam, szorosan egymás mellé. A tojást, tejet, tejszínt, cukrot és vaníliát habverővel egyneművé kevertem, ráöntöttem a kalácsokra. A tetejét megszórtam a barna cukorral, és addig sütöttem (25-30 percig), amíg a tetején a cukor egész sötétre karamellizálódott. Amikor kivettem, az öntet még eléggé folyékony volt, de amíg hűlt, felszívta a kalács, és meg is dermedt. Teteje ropogós, alja finoman átitatva a tejszínes öntettel, így lett jó.