CookTa

Angolszász kalácspuding

2014. május 17. 18:35 - ko123la

Ezt az egyébként is jó cuccosan nehéz angol desszertet Nigella a szokás szerint sikeresen még jobban eltúlozta, úgyhogy nagyon tetszett rögtön, amikor félszemmel láttam a tévében. A pontos receptet nem írtam fel, és ezt a neten is hiába kerestem, ezért a homályos emlékek és a netes, tradícionális angol kenyérpuding leírások alapján kellett megkísérelni reprodukálni. Szerencsére nagyjából sikerült, jóváhagyta a család a receptkönyvbe kerülést.

Persze végül rájöttem, hogy a keresésből a gyömbér szó hiányzott, ezzel már meglett Nigella eredeti receptje is. Hááát... volt egy pár különbség, ezt most tekintsük inkább a hagyományosabb alapverziónak, legközelebb meg jöhet az autentikus Nigella változat. Kalács helyett barna kenyér, az öntetben sokkal nagyobb arányban volt nála tejszín, a tojásoknál egy kivétellel csak a sárgáját tette bele. A mazsola rummal vagy enélkül, de nálunk nem dívik a desszertekben, ezért azt a jövőben sem fogom használni. Végül nála ez gyömbérlekváros cucc, amihez illeszkedik az is, hogy ő a barna cukorba egy kiskanálnyi őrölt gyömbért is tett a teteje megszórásához. Összességében ez egy egész más étel, de azért jó lett így is :-)

Hozzávalók:
- 1,5 db szikkadt félkilós kalács (de szerintem lényegében minden maradék pékáruból mehet)
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 3 evőkanál porcukor
- fél teáskanál vanília-kivonat
- vaj, lekvár
- 1 teáskanál barna cukor

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra melegítettem elő. A kalácsot felvágtam, párosával megvajaztam és lekvárral megkenve összeragasztottam szendviccsé (vegyesen volt barack- és narancslekváros), és egy kivajazott, 25 cm-es négyzetes cseréptálba állítottam, szorosan egymás mellé. A tojást, tejet, tejszínt, cukrot és vaníliát habverővel egyneművé kevertem, ráöntöttem a kalácsokra. A tetejét megszórtam a barna cukorral, és addig sütöttem (25-30 percig), amíg a tetején a cukor egész sötétre karamellizálódott. Amikor kivettem, az öntet még eléggé folyékony volt, de amíg hűlt, felszívta a kalács, és meg is dermedt. Teteje ropogós, alja finoman átitatva a tejszínes öntettel, így lett jó.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr276157388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.18. 10:34:53

A barna cukor és a fehér cukor között mi a különbség a végeredmény tekintetében? Ugyanaz a cukormolekula, csak a barna nincs kén-dioxiddal kifehérítve. Rosszabb esetben a fehér cukor van visszaszínezve, hogy aranyárban lehessen eladni a másikhoz képest.

Porcukorra se szabad pénzt kidobni, mert valójában egy kis liszttel felütött, porrá őrült kristálycukrot veszel kétszer annyi pénzért. Daráld meg otthon, vagy használj eleve kristálycukrot, hiszen úgyis feloldódik kevergetés közben.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 14:23:52

@polyvinyl: más az íze. melyik részen is fehérítik kéndioxiddal?

Sima fehér kenyérből is jó, sőt szerintem azzal a legjobb.

teddybear01 2014.05.18. 16:28:19

@01001100au: Meszet és széndioxidot adnak a cukorsziruphoz, az csapja ki a szennyeződéseket. A meszet és a szennyező anyagokat aztán leülepítik és kiszűrik, a cukros lét pedig kikristályosítják.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 18:44:56

@teddybear01: én ezt tudom, csak ő kén-dioxot írt erre voltam kíváncsi.

ko123la 2014.05.18. 20:29:54

@polyvinyl: Lehet jogos, a törzsi szokás szerint a sütik tetejére sütés előtt mi barnát szórunk. Az ár irreleváns, 3-4 évet biztosan túlél nálunk egy fél kiló barnacukor :-) másra nem használjuk.

ko123la 2014.05.18. 20:32:47

@01001100au: Köszi a tippet. Ahogy láttad, már én is beterveztem újabb változatokat. A mostani első kísérlet csak arra kellett, hogy tisztázzuk, hogy alapvetően szeretjük-e. Mivel igen, most jöhet egy-két új verzió. Ti pl. lekvározzátok a kenyeret? Az alapreceptben nem szokták, én csak Nigella miatt próbáltam így.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 20:58:44

@ko123la: Nem mi csak vajazzuk itthon is meg amikor a szállodában csináltuk akkor is.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 22:14:20

@ko123la: mert hogy "bread and butter pudding" nem pedig bread and butter and jam pudding
süti beállítások módosítása