Nagyon guszta ír hátszínszeletek voltak a Lidlben, nálunk meg NFL-es családi meccsnéző hétvége, így adott volt a díszlet a steaksütögetéshez.
Hozzávalók:
- 20 dkg hátszín fejenként
- só, bors, olaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- fél zacskó egész zöld bors
- 1 dl tejszín
- fél marhahúsleves-kocka
- pici őrölt feketebors
- 2 dkg vaj
Elkészítés:
A húsokat hagytam szobahőmérsékletre melegedni, és nagyon alaposan letisztítottam minden zsírtól és hártyától. A steak pácolásában én nem hiszek, natúrban szeretem érezni az ízét, így előre nem is fűszerezem, csak olajjal megkenem egy kicsit sütés előtt. Egy öntöttvas grillserpenyőt alaposan felhevítettem, pici olajon elkezdtem sütni a szeleteket. 2 perc így, utána ezen az oldalon hagyva 90 fokkal elforgatva még 2 perc (hogy szép rácsos legyen:-)), aztán fordít, sóz, alaposan borsoz, és ugyanígy a másik oldal. Elkészülés után alufóliával takarva mentek pihenni a sütőbe (ami még meleg-langyos volt a köretként a sütőben sült krumpli után), amíg a mártás készült. Oldalanként a csomagolás 4 percet javasolt a medium-hoz, gondolhattam volna, hogy az egy kicsit sok lesz egy 2 cm-es húsnak, így inkább volt közelebb a well done-hoz. Mondjuk így a mediumtól idegenkedő gyerekek elvitték a jobban átsülteket, a rózsaszínes közepűek meg mentek a felnőttekhez.
A mártáshoz az utolsó húsok után a serpenyőben maradt pörzscuccot feloldottam a borral, beledobtam a sok zöldborsot (amit még zacskóstól egy kicsit megcsapkodtam, hogy egy része megtörjön). Mielőtt a bor elpárolgott volna, belemorzsolva beletettem a leveskockát, feloldottam, besűrítettem a tejszínnel, hagytam egy kicsit redukálódni, és a végén megfényeztem a vajjal. Szép sűrű, fényes, sötét mártás lett, nagyon gazdag ízzel. Héjastól hasábokra vágott sült krumplival, vegyes zöldsalátával tálaltam, a megpihentetett hús vékonyan csíkokra szeletelve és a mártással díszítve került a tányérra.