Bár a köcsög szó sajátosan átértelmeződött az utóbbi években/évtizedekben, erre az edényre nem nagyon lehet mást mondani, úgyhogy maradtam ennél. A recepthez az alapot a hvg.hu cikke adta. Klasszikusnak az enyémet nem nevezhetem több okból sem. Egyrészt nem pénteken este raktam be, nem kemencébe, füstölt húsnak sertés volt benne marha helyett, liba helyett csak kacsacomb, de ezekkel az apróságokkal is, amihez nekem nem kellett ragaszkodnom, egészen rendes kis sóletet főztünk már az első kísérletre is. A lenti mennyiségek egy fél lakodalomhoz valók, mi eredetileg 9 főre főztük volna, de csak öten lettünk rá, így többszöri kísérletre is csak a felszínét kapargattunk. Végül némi fenntartásokon felülemelkedve, hogy maradékot hozok, bejött a cégbe, és a kollégák jóvoltából végül elfogyott. A fele bőven jó lett volna még az egész bő családnak, bár azt nem tudom, hogy ha a köcsög nincs ennyire tele, akkor mennyire lett volna jó.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej hagyma
- 6 nagy gerezd fokhagyma
- 5-6 evőkanál libazsír
- 50 dkg aprószemű fehérbab
- 50 dkg tarkabab
- 30 dkg gersli (árpagyöngy)
- 1 kg füstölt tarja
- 4 db kacsacomb
- 6 tojás
- babérlevél, só, bors, paprika
Elkészítés:
A tarkababot beáztatjuk (én reggel kezdtem, este tettem sütőbe), a fehérnek elég egy óra is a végén. Külön megforrósítottam a libazsírt, az apróra vágott hagymát ebben fonnyasztottam meg. Amikor kész lett, egy pici pirospaprika kell bele a színe kedvéért, és mehet be a főzőedény aljára. Utána el lehet kezdeni rétegezni a hozzávalókat. A tarját kisebb szeletekre, 6 db-ra vágtam, és kezdtem a leszűrt babokat, megszórva egy-egy marék gerslivel, közben beültetve a húsokat, szépen betornyozni a köcsögbe. Közben a felezett fokhagymagerezdeket és a pár babérlevelet is hozzáadtam. A tetejére jöttek még a megmosott tojások, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, 1-2 kiskanál só elég volt bele a füstölt hús miatt, és egy kis borsot őröltem még bele. A köcsögöt alufóliával duplán próbáltam lezárni, és 80 fokon egész éjjel bent ült a sütőben. Sajnos, ez nem volt elég neki, többször írtam, hogy kevesebb fokot csinál a sütőm, mint amit ígér, és most nem mértem meg. Nem volt gond, még kapott 150 fokon 3 órát, így teljesen tökéletesre főtt minden. Az edény szuper volt, a párom szerezte, és ezt a fajtát szabadtűzbe is be lehet lassan tolni. Szerintem egy babgulyást még megérdemel a kertben a közeljövőben. Szerencse, hogy éppen még befért a standard beépített sütőbe, pár centin múlt csak.