CookTa

Eperkrémleves túrógombóccal

2016. január 16. 18:05 - ko123la

Nálunk nem ez a szokásos ebben a műfajban, leginkább a nem főzött változat dívik, ld. itt korábban a blogon. Viszont ezt a TV Paprikán láttam, és a túrógombóc miatt megtetszett, most télen annyira nem is gond, hogy főzni kell. Így elkészült, szerettük. Ennyi cukorral nagyon üde volt, talán még el is fért volna benne egy kicsi. Nem lett annyira krémes, mint a hidegen készült változat, de a túrógombóccal más is volt a jellege. Az nagy kár, hogy egy mentalevél lemaradt róla a tálalásnál, de majd legközelebb (mondjuk tavasszal) pótoljuk. Amiatt is kell még egy kört futni vele, hogy friss gyümölcsből is leteszteljük, most értelemszerűen csak fagyasztottból készült.

dsc_2003_small.jpg

Hozzávalók:
- 70 dkg fagyasztott eper
- 25 dkg túró
- 4 dkg búzadara
- 1 tojás
- 1 db pár centis egész fahéj
- 6-8 db egész szegfűszeg
- 6-8 db egész szegfűbors
- 1 db kisebb citrom
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl tejszín

Elkészítés:
A túrót a darával és egy tojással összekeverjük, és félretesszük pihenni. 8 deci vízből, a cukorral és a fűszerekből, a citrom felét is beledarabolva, fűszerkivonatot főzünk, majd leszűrjük. Kicsit pótoljuk az elfőtt vizet, újra forraljuk, és két kiskanállal beleszaggatjuk a túrógombócokat. Megvárjuk, amíg feljönnek, kicsit főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. A felengedett eperből pár darabot félreteszünk, a többi mehet a levesbe, kicsit forraljuk, majd botmixerrel pürésítjük, folyamatos keverés mellett sűrítjük a tejszínnel, felforraljuk, majd alaposan kihűtjük. A hideg levest a túrógombócokkal és a félretett eperrel tálaljuk.

Szólj hozzá!
Címkék: túró tejszín eper

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr108251918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása