Egy újabb mentegetőzős poszt, horribile dictu, újabb bolti tésztás recept. Ebből a lidl-ös tésztából (leveles tészta- puff pastry) már dolgoztam, almarózsa sült belőle. Az akkor tetszett, és amikor délután bevásárlással együtt összesen volt harminc percem, hogy valamit villantsak, ez merült fel. A nagymama-féle túrós piténk tölteléke ment bele. Jó volt, nem kellett elájulni tőle, de nem kellett sokat várni, és simán eltűnt az asztalról, egynek jó volt, ha máskor csak hasonlóan kevés idő van, jöhet újra, vagy ha a gyerekek nem bírják ki, amíg mi sütünk nekik valamit, megcsinálhatják maguknak, az egészre a legkisebb is bőven képes a maga 12 évével.
Hozzávalók:
- 2 csomag (2*30 dkg) leveles tészta
- 50 dkg túró
- 18 dkg cukor
- 2 pohár tejföl
- 4 evőkanál gríz
- 2 tojás
- 1 citrom héja
- fél kávéskanál vanília-kivonat
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Ennek azért nem nevezném, csak játszadozás. A töltelékhez a tejfölt, grízt, cukrot, túrót és a tojások sárgáját összekeverem, és hagyom egy kicsit megdagadni a darát a túróban-tejfölben. A citrom héját belereszelem, a vaníliával ízesítem. A két tojás fehérjét felverem, és a habot két részletben finoman beleforgatom a túrós masszába. Az egyik tésztalapot kiterítem, késsel mondjuk egy 4x4-es négyzetrácsot jelölök be rajta, a kisebb négyzetek közepére 16 halomba elrendezem a tölteléket. A négyzetek (vagy téglalapok, ahogy sikerült) széleit/éleit a külön felvert tojással lekenem, hogy ráragadjon a másik oldal. A második tésztalapot óvatosan ráfektetem, az éleken lenyomogatom, késsel vagy derelyevágóval feldarabolom, kézzel még megigazgatom, éles késsel 2-3 párhuzamos kis csíkban bemetszem, és 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje barnulni kezd.