Az egyik legösszetettebb dolog, amit főzni szoktam, de nagyon megéri, a két fő dolog együtt a végén egészen különleges ízharmóniát ad. Ha nincs kacsa, akkor tökéletes csirkéből is, ez is abból van.
Hozzávalók (nincs meg a kézzel írt receptem, így csak emlékezetből):
- fél kg lencse
- kis fej zeller
- 3-4 szál sárgarépa
- 2-3 száz fehérrépa
- 2 evőkanál mustár
- 1 dl fehérbor
- 1 dl fehérborecet
- 8 csirke vagy kacsacomb
- 2 nagy fej vöröshagyma
- két kisdoboz paradicsompüré
Elkészítés:
A két rész először külön megy. A sózott-borsozott combokat alaposan körbepirítom forró olajban, majd rászórom a szeletelt vöröshagymát (ínyencek itt még egy kis brandyt önhetnek alá), ráöntöm a paradicsompürét, és majdnem puhára párolom. A zöldségeket olajon elkezdem párolni, pár perc múlva ráteszem az alaposan beáztatott lencsét. Kicsit párolom, aztán megy bele a mustár, és felöntöm a fehérborral és a fehérbor-ecettel. Ezt is főzöm, amíg a lencse kezd megpuhulni, közben pótolgatom vízzel, ha elfő a zöldségek leve. Ha mindkettő kész van, egy olajjal kikent tepsibe teszem a zöldséget, ráteszem a bő paradicsomszószos húst, és sütőben először fóliázva 20 percig, majd fólia nélkül, felül pirítással még 20 percig összesütöm. Külön is jó és érdekes a két rész íze, de együtt tényleg különleges.