Olcsó népszerűségre pályázva a gyerekeknél, és gyorsan letudva az ebédet, ma full házi hamburgert kaptunk, igazi munkamegosztásban. Borcsi csinálta a zsemléket, én a húst, a zöldségeket a gyerekek vágták fel.
Hozzávalók a húspogácsához:
- 1 kg darált marhahús
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 2 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
Hozzávalók a zsemléhez:
- 68 dkg liszt (ha van, ebből 10 dkg rétes)
- 1,5 zacskó szárított élesztő
- 3 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
A tésztát géppel készítjük, amikor kész a dagasztás-kelesztés program, még átgyúrjuk, 9 zsemlére formázva még 45 percet kelesztjük (35 fokon a sütőben). Utána mehet fel 200 fokra, 25 percre, de majdnem végig sütőpapírral takarva (legalábbis nálunk így sül egyenletesre).
A hússal nincs nagy varázslat, a hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverem, egy kicsit hagyom állni, és 9 gombócra osztva, 1,5-2 cm vastag korongokra pofozva, olajban lassan kisütöm. Ha valaki sajttal kéri, akkor annak a vége felé egy szelet finomabb keménysajtot ráolvasztok a serpenyőben a tetejére. Tálaláshoz alul egy szép levél jégsaláta, felül lilahagyma, paradicsom, uborka szeletben, ketchup, mustár. Ha a képarányból nem is látszik, a hozzávalókból mindenképpen érezhető, hogy igen emberes darabok jöttek létre, de még így is volt, aki kettőt evett.