Szekszárdon szüretkor volt ez mindig standard süti, meg persze mindig süt nagymama, ha a gyerekek nagyon kívánták, meg minden családi összejövetelkor. Ilyen könnyű és finom túrósat nem lehet máshol enni.
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 27 dkg kristálycukor
- 1,5 csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája
- 1,5 pohár (150 ml-es) tejföl (óvatosan adagolva, hogy mennyit vesz a liszt)
- 30 dkg vaj
Töltelék:
- 75 dkg túró
- 27 dkg cukor
- 3 pohár tejföl
- 6 evőkanál gríz
- 3 tojás sárgája
- 6 tojás fehérje
- 1 citrom héja (vagy 2, ha szeretjük)
- 1 kávéskanál vanília-kivonat
Elkészítés:
Nincs semmi varázslat, egy lényeg van, az egész folyamat kezdetén a töltelékhez való tejfölbe bele kell keverni a grízt, hogy dagadjon. A tésztát összeállítjuk, felezzük, lisztesen formára nyújtjuk, sütőpapírra fektetjük az egyik felét, beletöltjük az áttört túróba beleforgatott, keményre vert tojáshabbal elkészített tölteléket. Jöhet rá a másik fele a tésztának (feltekerve a sodrófára), megszurkáljuk fa húsvillával (hogy elég nagyok legyenek a lukak). Előmelegített sütőben 165 fokon 50 percet sütöm, akkor van kész, ha a közepét megütögetve már nem remeg alatta a töltelék (ha még remeg, de kezd megégni a teteje, akkor sütőpapírral kell letakarni, amíg átsül).