CookTa

Briós

2016. február 12. 11:07 - ko123la

Ez az egyszerű, de gyors és finom briós remek választás volt, hogy a Superbowl-hétfői szabadságot - szó szerint - megédesítse. A Pats főcsoportdöntős veresége után sok izgulni való nem volt, viszont itthon voltam, és jól belefért bedobálni a hozzávalókat a kenyérsütőbe. Viszont ha valaki kerülni próbálja a kenyérféléket, és csak akkor hajlik el, ha megpróbálja megmagyarázni, hogy a saját készítésű cucc  kivétel lehet, akkor nem a jó választás. A tisztes mennyiségű vaj és tojás mellett talán ez a legkalóriadúsabb péksütemény, amit valaha sütöttünk, de annyira jó volt, hogy azért a jövőben is elő fog fordulni.

dsc_2192_small_1.jpg

Hozzávalók:
- 58 dkg liszt
- 1 zacskó szárított élesztő 
- 9 dkg cukor
- 0,8 dl tej
- 5 tojás
- 20 dkg vaj
- 1,5 csapott kávéskanál só
- díszítéshez cukrozott tej (~1 dl), nádcukor

Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tesszük, a szokásos módon a folyékonyakkal kezdve. Tehát beleütjük a tojásokat, beleöntjük a tejet, a nem túl meleg olvasztott vajat, majd az összekevert lisztet, cukrot, élesztőt és sót. Nem kell aggódni, tényleg ennyire lágy és nedves a tészta. A dagasztás és kelesztés után szépen összeáll, és elválik az edény falától. Bőven lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk a puha és levegős tésztát, majd kézzel kilapítjuk, keskeny és hosszúkás formára, majd keresztben pár centis csíkokra vágjuk (nekem úgy tíz darab lett). A csíkokat kb. másfél ujjnyi, bő arasznyi rudakká sodorjuk, és szimpla kis csomóra kötjük, hogy a csücske felül, középen jöjjön ki. Langyos sütőben még 35 percet kelesztjük, majd 180 fokra melegítjük, és elkezdjük sütni. 20 perc után kivesszük, megkenjük a cukrozott tejjel, megszórjuk a nádcukorral, visszatesszük, és még 8-10 percig sütjük, amíg szépen meg nem pirul. Ha kész, rácsra szedjük át hűlni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr568371292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása