CookTa

Fatörzs kifli

2017. szeptember 17. 14:23 - ko123la

Újra beindult a gyakori itthoni kenyér-kifli sütögetés, és bár péksüteményből sok változatot megesznek a családban, az egyértelmű nyertes még mindig a kalácsos tésztájú kifli. Ebből mostanában többször is kellett sütnöm, és hogy ne legyen unalmas, legutóbb egy ilyen kakaós-sima rétegzett kifli készült. Jöhet bármikor, szalámikkal, májkrémmel, lekvárokkal. Nehéz megítélni, hogy áll el, legkésőbb másnap reggelre mindig elfogy, pedig ez a mennyiség ötünknek nem olyan kevés.

20170910_195440_large.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:
- 4 dl tej
- 2 zacskó szárított élesztő
- 37,5 dkg sima liszt
- 37,5 dkg rétesliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 15 g só

A kakaós réteghez:
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál tej
- 1 evőkanál cukor

Elkészítés:
A tészta alapja szokásosan készül. A langyosított tejben megfuttatom az élesztőt egy evőkanál cukorral. Megy minden a kenyérsütőgépbe, először a nedves, aztán az összekevert száraz hozzávalók. A vajjal sem kell szórakozni, egyben, felolvasztás nélkül teszem bele. Amikor kész a tészta, kiveszem, finoman átdolgozom, megfelezem. Az egyik felét kézzel egy kicsit kihúzom, rákenem az összekevert kakaót, cukrot, tejet, összefogom, és visszateszem a gépbe 10 percre, hogy szépen összedolgozza nekem a kakaós réteget. Közben a sima tésztát szép nagy körre nyújtom, félreteszem, jöhet a kakaós fele, azt is ugyanakkora körre nyújtom, ráfektetem a sima kört. Negyedelem, majd minden negyedet még harmadolok, így 12 körcikket kapok. Az alapjuktól indulva feltekerem a kifliket, megformázom. Lehet vele játszani, hogy az egyiknek a világos, a másiknak a kakaós része legyen kívül. Sütőpapíros rácsra rakom. 25-30 percig még kelesztem 50 fokos sütőben, majd 20-22 perc alatt, 190 fokos, légkeveréses, alul-felül sütős módban megsütöm. Rácsra szedem, és ha van erőnk kivárni, egy kicsit kihűtöm. Ha lenne maradék, akkor szokásosan csak konyharuhával letakarva teszem el.

Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr8812870982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása