Történelmi okokból, családi nyomásra az egyszerű recept:
Hozzávalók:
- 14 kifli
- 18 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 liter tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj/margarin
Elkészítés:
Jó másfél centis karikákra várjuk a kifliket. A tejet felforraljuk a cukorral (10 dkg) és a vaníliás cukorral. Két nagy tálba szétszedjük a kiflit, ráöntjük a tej nagyját (mondjuk hagyjunk 2 decit). Kivajazunk egy nagy jénait, belerétegezzük a kiflit a cukorral (15 dkg) összekevert mákkal: kifli, mák, még egy réteg kifli, újra mák, a harmadik rétegre elvben már csak kevés kifli marad. Itt meglocsoljuk a maradék tejjel, rászórjuk utána az utolsó adag mákot, a tetejére kisebb kockákban szétosztjuk a vajat. Forró sütőben, 195 fokon 45-50 perc alatt sül készre.