CookTa

Lapcsánka (ahogy otthon, a Nyírségben)

2013. augusztus 25. 19:55 - ko123la

Ennél több nevű és variációjú kaja kevés van az országban, nálunk ez az erősen fokhagymás, borsos verzió uralkodik. Egyetem alatt megpróbáltuk összeszedni a neveket, ahogy a kollégiumi társak ismerik: berét, lepcsánka, krumpliprosza, tócsni, tócsi, cicege, pacsni, ezekre emlékszem, nálatok hogy hívják?

20130825_181016_small.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 3 kávéskanál só
- _sok_ frissen őrölt bors
- olaj

Elkészítés:
A (nyers) krumplit lereszelem, szigorúan a nagyobb lukú oldalon. Fokhagymanyomóval bele a fokhagyma, a tojás, a liszt és a só-bors, én kézzel szoktam összedolgozni. Most éppen ennyi lisztet vett fel, a krumplitól függ, akkor jó, ha a levétől még elég nedves a tészta. Teflonban, kevés olajon, erősebb lángon pirosra sütöm. Evőkanállal szoktam beleszaggatni, és azzal szoktam laposra pofozgatni a tésztát a serpenyőben. Ha kész, papírtörlőre szedem, hogy az olaj minél nagyobb része lejöjjön róla. Ebben az összetételben jó ropogósra sül, frissen legalábbis, utána puhul (már ha van ideje, ahhoz sokat kell sütni :-)). Én üresen eszem, de pl. a nagyobb gyerekeim tejföllel megkenve.

39 komment
Címkék: krumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr315476753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael DOM 2013.08.25. 23:57:52

ezt hívják rösztinek is nem?

ko123la 2013.08.26. 00:01:57

@Michael DOM: Hi, szerintem a röszti főtt krumpliból készül, nem?

Pala74 2013.08.26. 00:02:47

Nálunk Zemplénben reszelnek bele vörös hagymát és tesznek bele apróra vágott petrezselymet.

Doryyka 2013.08.26. 07:26:49

Mi reszelt krumplinak hivjuk otthon :)
A macok kimaradt (Heves megye).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.08.26. 08:11:39

én tirpáklángosként ismertem.

bagir 2013.08.26. 08:26:03

Felénk a lereszelés után enyhén besózzák és pihentetik. Utána kinyomják a levét és így kevesebb liszt kell bele.
Krumplifasírt néven szalad, de amióta megtudtuk a tót nevét-lapcsánka- így emlegetjük. Ráadásul lányom a vastag szaftosat szereti, én a vékony ropogósat. Magában közkedvelt kaja.

digitime 2013.08.26. 09:31:09

Nekem mindegy hogy hívják, imádom! Csak az a sok olaj...

Medgar 2013.08.26. 09:37:31

@digitime: Mi tepsiben sütjük, olaj nélkül.

digitime 2013.08.26. 09:49:04

@Medgar: Ismerem úgy is, bár némi olajat tettek alá akkor is. De számomra úgy nem az igazi, imádom a szélén a ropogós részeket.

230e 2013.08.26. 09:57:09

Az Örs Vezér Tere előtt nemrég leégett bódéban gofrisütőben sütötték ki.

Kelta6725 2013.08.26. 10:47:21

Brevancs!

de még tudok vagy 3-4 nevet :) nagy kedvenc

1kutya 2013.08.26. 10:52:46

nem lesz sok 1 kg krumplihoz az a 30 deka liszt?

Elijah_Baley 2013.08.26. 11:45:08

bevallom, én sose ettem még ilyet :)

sóskatáska 2013.08.26. 11:53:00

kolléganőm hadisniclinek hivta

szanalmas 2013.08.26. 12:29:44

Ilyesmi a "krumplipufi" is, csak ahhoz icipicit masszívabbá kell tenni a masszát, és bő, forró olajba egy evőkanálnyit tenni belőle, akkor olyan pufók derelye szerű alakra sül. Nyami!

szanalmas 2013.08.26. 12:36:49

Ja, és a lepcsánkát én jobban szeretem ha szigorúan a kisebb lukú oldalon reszelik.

Wilfridur 2013.08.26. 12:59:57

A krumpliprószába fele ennyi hozzávaló sem kell. Reszelt krumpli, aludttej, kis só.

MagasMacska 2013.08.26. 13:26:18

Nálunk hagyma feltétlenül kell hozzá, ha van maradék túró, az is mehet bele. És vagy ő van valaminek a tetején (pl. spenót), vagy az ő tetején van fokhagymás tejföl, esetleg kis reszelt sajt.

De magában is finom egy bögre teával.

Skunkworks 2013.08.26. 13:27:40

Ostravában a repülőnapon tavaly árultak ilyet, de az nekem nagyon borsos volt. Ezek a knédli fejű csehek úgy ették, mint a vett malac. Meg valami sajtot ettek, ami úgy nézett ki mint ha főtt tészta lett volna. Aztán okosodtam ki, hogy sajt. Ööö, ez nem is tartozott ide. :-)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.26. 13:39:38

Nálunk sehogy sem hívták, legalábbis én nem hallottam soha ilyen ételről (Sopron), először Veszprém megyében hallottam róla és ettem, ott tócsinak hívják, meg később a nyírségi lapcsánka elnevezést is hallottam ugyanerre.

Bár rémlik valami cicege gyerekkoromból, de szerintem az nem tócsi volt.

tonyk 2013.08.26. 13:47:08

Szeged környéke: Tócsni.

Sokkk olajban kisütve! Fokhagymás tejfölt teszek a tetejére és degeszre zabáljuk belőle magunkat.
(Viszont nem a nagylyukú reszelőn, hanem a sajtreszelő részén reszelem le.)

szanalmas 2013.08.26. 13:58:02

@Skunkworks:

Esetleg a korbácska sajt lehetett tán, a füstölt isteni!

hitbenhat.freeweb.hu/hasbanhat/421.jpg

szanalmas 2013.08.26. 14:05:02

Ja és persze ki ne hagyjuk a lepcsánka/tócsniba sütött jófajta kajákat sem, vagy kettéhajtják és húsos/gombás/zöldséges tokány/raguszerű izékkel töltik, vagy egészben zaftos hússzeletet sütnek kettő közé. Ezek aztán ütős, laktatós kaják, főleg Nógrádban találkoztam velük. Pl. ördöglángos.

www.nosalty.hu/recept/ordoglangos-2

főboszorka45 2013.08.26. 14:10:08

HEves Megéyben ez macok, mackó, és a bogácsi strandon is macoknak volt kiírva.

A röszti is tócsni, vagy lapcsánka...
Budapesten tócsni, a Fehérvári úti piacon isteni finom...

GöTi 2013.08.26. 14:36:18

Faszenes grill, öntöttvas lap, rá kis kacsa- v. libazsír - azon vékonyan szétterítve kisütni.

A lereszelt, pihentetett krumpli levét mi is kinyomjuk, kevesebb liszt megy bele, feltétlenül kell mifelénk a vágott petrezselyemzöld. Ugrótáncos jókedvemben néha egy tojást is belekeverek.

Egyszer diétás vendég miatt bors nélkül kellett készítenem, újhagyma vágott zöld szárát tettem bele - jól sikerült, azóta ha van újhagymám, máskor is alkalmazom.

Segna 2013.08.26. 15:47:03

Ez nem tipikusan nyári kaja, mert a vizes, friss újkrumpliból nem az igazi.
Nálunk petrezselyem-zöldet is szoktak bele vágni, és sok-sok (sőt még több) tejfel dukál mellé!

ko123la 2013.08.27. 16:29:36

@Pala74: Hi, igazság szerint anyukám is szokott belerakni, de amikor én elkezdtem otthon csinálni, akkor még ezt nem tudtam, és anélkül is ízlett, így végül kikopott.

ko123la 2013.08.27. 16:31:46

@bagir: Igen, így augusztusban a nem túl régi krumpli még túl sok levet ereszt, legközelebb és is kinyomom jobban, mert kevesebb liszttel biztosan jobb lenne.

ko123la 2013.08.27. 16:33:12

@1kutya: Ja, egy kicsit még új az krumpli, sok leve van, és nem nyomkodtam ki, így a sok lé felszedte ezt a lisztet. De még így is elég ropis lett.

ko123la 2013.08.27. 16:35:23

@Wilfridur: Azt hittem, hogy az minden tájegységen alap, hogy reszelt nyerskrumpliból és lisztből készül, a többi változik csak. Ezek szerint nem :-)

pirított tücsök 2014.04.21. 20:08:51

Én hetvenhárom nevéről tudok:
1. bandurák,
2. bere,
3. beré,
4. berét,
5. berhe,
6. bodag,
7. borzaska,
8. bramborák,
9. buhi,
10. cicedli,
11. cicege,
12. cincogó,
13. cinke,
14. derrentyű,
15. dödölle
16. egérke,
17. enge-menge,
18. gánica,
19. görhöny,
20. hadi,
21. hadirántotta,
22. harula,
23. hlebcsánka,
24. hremzli,
25. Kartoffelpuffer,
26. kremzli,
27. krumplibaba,
28. krumplifasírt,
29. krumplilepény,
30. krumplimálé,
31. krumpliplacki,
32. krumpliprósza,
33. krumplis tócsni,
34. krumplitócsni,
35. lapcsánka,
36. lapcsinka,
37. lapotya,
38. lapótya,
39. lapotyka,
40. latke,
41. lepcsák,
42. lepcsánka,
43. lepkepotyi,
44. leppalacsinta,
45. mackó,
46. macok,
47. macók,
48. macskanadrág,
49. matutka,
50. matyutyka,
51. medvetalp,
52. nist,
53. pacsa,
54. pacsni,
55. placki,
56. prósza,
57. recsege,
58. reszelt krumplis,
59. röstiburgonya,
60. rösztike,
61. siligó,
62. sisznyi,
63. smacog,
64. sündisznó,
65. süni,
66. szisznyi,
67. tocsi,
68. tócsi,
69. tócsni,
70. tocsnyi,
71. tócsnyi,
72. toksa,
73. vakhús.

pirított tücsök 2014.04.21. 20:11:12

Hasonlóak, de nem pontosan ugyan az mindegyik. Tájegységenként változik az összetevő és az elkészítés.

ko123la 2014.04.22. 10:35:14

@pirított tücsök: Szia, jesszus, néprajzkutató vagy? :-) Ennyit összeszedni, ugye tudtam, hogy sokféle néven fut, de ennyi?! Erre nem lehet azt mondani, hogy a teljesség igénye nélkül...
süti beállítások módosítása