CookTa

Mézeskalács

2013. december 15. 21:13 - ko123la

Folytassuk egy kicsit az ünnepi készülődést, rögzítsük itt is a klasszikus receptünket, amit pár évvel ezelőtt az MBA-listán osztott meg valamelyik kedves listatárs. Ebben nekem nem is a végeredmény volt a lényeg, hanem a kisebbik lányom elvarázsolt repkedése, olyan boldogan készülődött és működött közre - legalábbis egy darabig. Aztán maradt a párom, és szorgalmasan díszítgette a megsütött darabokat. Szép és mézesnek még akkor is finom, ha én nem lelkesedek érte :-).

ag_mézes2.gif

Hozzávalók:

Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg méz
- 5 dkg margarin
- 1-1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
- fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék
- pici őrölt gyömbér
- 4 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tojás

Cukorírókához:
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 8 csepp ecet

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Mikróban egy kicsit megmelegítjük annyira a mézet, hogy a margarin elolvadjon benne, majd a homogén keveréket beleöntjük a lisztre, és ráütjük a tojást is. Összegyúrjuk az egészet, és fedeles, jól zárható tálban legalább egy napig pihentetjük a hűtőben.
Másnap aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk (4-5 mm vastagra), és jöhetnek a gyerekek kiszurkálni a formákkal. 170 fokon csak 7 perc kell neki, utána díszítés után még 3 perc. Itt tényleg mérni kell pontosan, mert nagyon könnyen túlsül (a mi sütőnk nem elég meleg, rendesben 150 fok is elég lehet neki).
Az írókához felverjük keményre a tojást, és evőkanalanként adagoljuk bele a cukrot, végül a végén az ecetet. Habzsákba (vagy egy levágott sarkú nejlonzacskóba) töltjük, és mehet a pepecselés. A dió is nagyon megy hozzá.
Nálunk jobbára keményen szereti mindenki, így csak simán bedobozoljuk egy szép fémdobozba. Aki puhítani szeretné, tegyen bele egy kis pohárban egy összegyűrt, vizes papírtörlőt.

Szólj hozzá!
Címkék: méz

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr675694221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása