Ez egy új kreálmány, és saját, azaz azon sajtszószon alapul, amit korábban tortellinihez csináltam. A lányom itthon volt egész héten betegen, egyik este volt erőm összecsapni neki valamit, hogy másnap rendeset tudjon ebédelni. Wow, ilyen finomat alig főztem még életemben, nem csak a tészták közül emelkedik ki, hanem a valaha-valaha toplistámon is igen előkelő helyen van. Frissen olyan gazdag volt, és olyan krémes... Mindenki rájárt, pedig akkor még nem volt összesütve, csak előkészítve másnapra.
Hozzávalók:
- 75 dkg fusilli
- 6-8 evőkanál olaj
- 5 dkg pármai sonka
- 5 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 4 dl tej
- 10 dkg ömlesztett gouda
- 10 dkg edámi
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, fehérbors, őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Az olajon átpirítottam az apró kockára vágott pármai sonkát (nem füstölt, csak szárított). Kiszedtem, a zsiradékon egy besamelt főztem: kicsit pirítottam a lisztet, még barnulás előtt felengedtem a tejszínnel és tejjel. Simára kevertem kézi habverővel, megfűszereztem, felforraltam, belekevertem az ömlesztett sajtot és az edámit, visszatettem bele a sonkát, és hagytam csendesen rotyogni egy kicsit. Ha túl sűrű, egy kis tejjel lehet hangolni. Ha utána még átsütjük a sütőben a tésztával, akkor legyen lazább, ha azonnal esszük, akkor lehet krémesebb. Már akkor nagyon megfogott, amikor a fűszerezés miatt kóstolgattam, nem véletlen, hogy a lábosból rendesen kipucolta a család a maradékot. Ha minden sajt teljesen elolvadt, és szép egyneművé vált az egész, akkor összekevertem a tésztával. Másnap nálunk a lányok még megszórták egy kis reszelt trappistával, és átsütötték, de ahogy emlékszem az esti ízére, szerintem nem kell, inkább frissen fogjuk enni legközelebb - mert nagyon is lesz legközelebb.