CookTa

Mogyorós csokitorta

2015. november 08. 21:11 - ko123la

Ez csak egy Alapkonyha recept szolgai másolata, viszont finom, és ha van olyan lelkes családtag/segítő, aki hajlandó a mogyorószemeket megpucolni a tetejére, akkor látványosan szép is. Nincs olyan alkalom, ahol ne lehetne ezzel egy nagyot virítani, akár a megjelenéskor, akár a kóstoláskor. A tészta nehéz, brownie-jellegű, nincs benne liszt, persze a diétásságtól naaagyon messze van. De ha hét közben ésszel eszünk és sportolunk, hétvégén meg lehet engedni egy kis lazulást. Mi így lazultunk.

 

dsc_1793_small.jpg

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

A tésztához:
- 24 dkg minőségi étcsokoládé 
- 20 dkg darált törökmogyoró
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 8 tojás
- egy nagy csipet só

A bevonathoz:
- 8 dkg étcsokoládé
- 8 dkg Nutella

A díszítéshez:
- 3 maréknyi egész törökmogyoró
- csokiforgács 

dsc_1789_small.jpg

Elkészítés:
A tésztához a kisebb darabokra tördelt csokit, a cukrot és a vajat mikróban, alacsony fokozaton összeolvasztjuk, vigyázni kell, hogy ne égessük meg. Nem kell nagyon forróra, ha már a nagyja elolvadt, akkor már ki lehet venni, és kevergetéssel létrehozni a krémes állagot. Ha már nem forró, mehetnek bele a tojások sárgái egyesével, majd a darált mogyoró és a só. A keményre vert tojásfehérjéket két részletben keverjük a masszába, az első felével még nem kell finomkodni, a másodikat a már fellazult tésztába nagyon óvatosan forgatom bele.Kivajazott kapcsos tortaformában, 175 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt sütjük meg, majd kihűtjük. A bevonathoz a csokit és a Nutellát mikróban, ismét alacsony fokozaton összeolvasztjuk, és bevonjuk vele a tortát. Végül a díszítéshez kell egy kis előkészület. Ehhez az egész mogyorószemeket száraz serpenyőben megpirítjuk, és egy konyharuhában dörzsölgetve pucoljuk le a héját. Az így már szemet gyönyörködtető mogyorókat beleültetjük a bevonókrémbe. Utolsó simításként egy nagy, egyenes pengéjű késsel csokiforgácsokat húzunk, és lazán rászórjuk a tetejére. Kihűtjük, hogy minden teljesen megszilárduljon és összeérjen. Mi nem adtunk hozzá semmit, de gondolom, hogy komolyabb bűnözésként egy kis tejszínhab, vagy nagyon hedonistáknak egy gombóc vaníliafagyi is jól menne hozzá. Ami legjobban tetszett benne (az íze mellett), az a textúrák találkozása volt, a sűrű brownie-s tésztához a pirított mogyorószemek ropogóssága, és a tetején a nutellás csokibevonat krémessége. Közben bennem volt, hogy a bevonatot duplázom, és félbevágva a tésztát középre is húzok belőle egy réteget, de végül a kóstolás után nem hiányzott belőle.

dsc_1788_small.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr928062634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása