Egy krémes, sűrű zöldségleves, az alapreceptjeink közé. Ebben sincs semmi, ami szokatlan vagy egyedi, csak egyszerűen így főzzük. Vajgaluskával vagy grízgaluskával szoktuk enni.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 szál paszternák
- 2 evőkanál liszt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- só, bors, majoránna
- olaj
- (1 kávéskanál citromlé, 1 teáskanál cukor)
Vajgaluska:
- 1 nagy tojás
- 4 dkg vaj
- ~2,5 evőkanál liszt
Elkészítés:
A gyökérzöldségeket pucoljuk és karikázzuk, ha vastagabbak, akkor esetleg előtte meg lehet felezni. Olajon (vagy vajon) megpároljuk a zöldségeket. Ha kezd színt kapni, meghintjük a liszttel, megpirítjuk egy kicsit, majd beletesszük a rózsáira szedett karfiolt, majd felöltjük annyi vízzel, hogy ellepje. A meghámozott hagymát keresztben bevágjuk a tetején, és az is mehet egészben a levesbe. Só, bors, egy bő teáskanál majoránna. Amíg fő, összekeverjük a vajgaluskát, ehhez a tojást és a vajat eldolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, amit felvesz - mi szeretjük keményebbre gyúrni. Ha már puhul a karfiol, két kiskanállal beleszaggatjuk a galuskát. 6-8 perc, és a kikevert tejfölt hőkiegyenlítés után folyamatosan kevergetve a levesbe engedjük. Kóstolunk, ha nem elég élénk az íze, kaphat egy kiskanál cukrot és egy kis citromlevet.