CookTa

Darázsfészek

2016. október 08. 12:44 - ko123la

Most, hogy találtam róla egy pár fotót, nem is akartam elhinni, hogy ez a kis hétköznapi kelt tésztánk még nem került fel a blogra, de ez van, most pótoljuk a lemaradást. Járatos családi recept, mindkettőnk családjában sütötték, annyi különbséggel, hogy én vékonyabbra nyújtom a tésztát, a nagymamám és az anyósom is vastagabbra. Egyébként nincs semmi eltérés, mint ahogy valószínűleg ezt a legtöbben nagyon hasonló recept alapján készítik el. Amikor a gyerekkori halvány emlékekben felmerül, hogy milyen finom volt a nagymamámé, vagy amikor még az egyetem alatt először kóstoltam a szekszárdit, amire sokkal jobban emlékszem, mindig egy mennyei élmény merül fel bennem. Különösen azért is volt nagyon pozitív attitűd bennem a kelt tésztához, mert az a családi repertoárban otthon valahogy nem nagyon szerepelt, bezzeg nagyinál, kőttes néven. Ezekhez képest drukkolok, hogy az enyém is viselkedjen emlékezetesen, mint Lovasi apja övének a csatja a dalban, hogyha a gyerekeim emlékeznének majd, nekik is menjen. Ehhez igyekszem elégszer megsütni, a blogon meg leírni nekik. Na, az elégikus hangulatból kikeveredve még elmesélem, hogy többféle verzió is van a táncrendben, van kakaós, ami korábban gyakoribb volt, cukros holland kakaópor töltelékkel. Itt teljes polgárjogot kapott a mogyoró is, amitől általában van egy ösztönös tartózkodás a páromban, de az első vagy második mogyorós kísérlet volt annyira meggyőző, hogy elfogadottá tegye magát, ebben a vágott dió helyett őrölt mogyoró van. Végül pedig persze mandulával is működik, de a dió és mogyoró karakteresebb, azok jobban állnak ennek a tésztának. Első-harmadik kép itt diós, a középső mandulás.

dsc_0443_large.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- egy csipet só
- 1,5 csomag szárított élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej

A töltéshez:
- 6 dkg vaj
- 20 dkg dió apróra vágva
- 15 dkg cukor

A sütéshez:
- 2 dkg vaj kikenéshez
- 5 dkg vaj megöntözni
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor

dsc_1122_large.jpg

Elkészítés:
Kenyérsütő géppel készítem a tésztát, meglangyosítom a tejet, aztán megy a gépbe először az összes nedves hozzávaló az olaj kivételével, aztán az összes összekevert száraz, elindítom, és amikor kezd összeállni, hozzáadom az olajat is. Ha kész a tészta, lisztezett deszkán téglalapra, félcentisre nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, elterítem rajta az összekevert cukros diót, szorosan feltekerem, és ~4 centis szeleteket vágok belőle. Teflon tepsit kikenek vajjal, jó szorosan belepakolom, az utolsó adag olvasztott vajjal egyenletesen megöntözöm, előmelegítés nélkül teszem sütőbe, 185 fokra állítom, és 45-50 perc alatt sütöm készre. Ha közben nagyon pirul a teteje, eggyel lejjebb teszem, vagy lazán lefedem egy sütőpapírral. A vége előtt 8 perccel megöntözöm a felforrósított és vaníliás cukorral ízesített tejjel.

dsc_0442_large.jpg

Ha tetszett, kövess a Facebookon is a CooktaBlog oldalon!

Szólj hozzá!
Címkék: dió kelttészta

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr3811780275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása