CookTa

Croissant Nikitől (csokis és diós változatban)

2012. november 02. 10:53 - kkb

Az első vendégposzt Borcsitól!

Mindig azt hittem, hogy a croissant elkészítése nagyon bonyolult művelet, mígnem barátnőm Niki elmesélte, hogy a nagy fia is szokott sütni, amikor rájuk tör az édesség utáni vágy. Felbátorodtam és elkértem a receptjét, egy csokis verziót, amit elsőre nagy sikerrel (és gyorsan :-) ) elkészítettem, és tegnap bátyámékkal megismételtünk diós verzióban, és az is mennyei lett. Most már kitörölhetetlenül bekerült a családi nyalánkságok tárába. (Köszönöm Niki!)

100_6763_small.jpg

Hozzávalók:

Tészta: (3x6 nagyobb, vagy 3x8 kisebb kiflihez)
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 dl kefir (ha nincs, tejföllel is lehet helyettesíteni, kipróbáltam)
- 0,5 dl olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1-2 k.kanál cukor (az élesztő futtatásához)
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája (a kiflik sütés előtti megkenéséhez, ha szép fényes felületet akarunk)

Töltelék 1 (csokis):
- 10-15 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 púpos evőkanál kakaó
- 1 evőkanál cukor (esetleg több, ha édesszájúaknak készül)
- 1 fél tábla étcsokoládé (enélkül is finom, ha éppen nincs otthon)

Töltelék 2 (diós):
- 10-15 dkg vaj (vagy margarin)
- 10 dkg dió (nem darálva, csak törve-morzsolva)
- 10 dkg cukor (kristály, mert párom ezt szereti)

Elkészítés:
(tészta összeállítás és kifli készítés kb. 25-30 p, sütés 20 p)

Amíg a langyos cukros tejben futtatom az élesztőt, kimérem és összeállítom a tésztához valókat. Ha az élesztő feljött, összegyúrom őket (én használom a kenyérsütőm dagasztó funkcióját, "tészta félék" menü, 15 perc). Amíg a gép dolgozik, összeállítom a tölteléket. "Csokis": a megolvasztott vajban elkeverem a kakaót és a cukrot. "Diós": a diót sodrófával zacskóban összetöröm (ütögetve-nyomkodva), majd a cukorral elkeverem, és felolvasztom a vajat. A tésztát kelesztés nélkül hat egyenlő részre osztom, kis gombócokat formálok, amiket kb. egyenlő méretű korongokra nyújtok (vékony lesz a korong). Két korong közé kerül a töltelék, egyet megkenek a kakaós keverékkel (esetleg egy kocka étcsokit kisebb darabokban), vagy az olvasztott vajjal és rá a cukrosdió, letakarom egy másikkal, kicsit összenyomkodom a szélén, hogy a töltelék vágás és tekerés közben ne szökjön ki (egy kicsi úgyis kijön). Ha nagyobb croissant-okat akarok, akkor 6, egyébkén 8 körcikkre vágom a korongokat, és a szélétől a hegye felé feltekerem a körcikkeket, tepsibe sütőpapírra teszem, kikevert tojássárgával megkenem a tetejüket, és bedugom a hideg sütőbe. Én két tepsibe szoktam rakni, és légkeverés mellett 160C-on 20 perc alatt megsütöm. Ha a tojássárga a tetején már aranybarna, és a tésztája is sárgul, akkor kész.

Szólj hozzá!
Címkék: dió Borcsi

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr874885076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása