Nagyon inspirált a múltkori répatortán a narancsos mascarpone-krém, és ki akartam köszörülni a tiramisu-kockához sütött piskóta tökéletlenségét. Szakértő segítséget is igénybe vettem (köszi, Bora), így most sokkal jobb is lett a tészta.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál rétesliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 narancs reszelt héja, fél narancs leve
- 1 zacskó habfixáló
- 1 evőkanál porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon elkészítem: fehérje keményre ver, hozzá kanalanként a géppel a cukrot, hozzá 2-3 adatban a sárgáját, aztán a kakaót, ezt még mind géppel; végül beleszitálni a kétféle lisztet, a sütőport, és ezzel kézzel, óvatosan, de alaposan összeforgatom. Kivajazott és lisztezett formában, nem túl forró sütőbe téve, 160 fokon 40-45 perc alatt sütöm meg. Egy darabig nem szabad kinyitni a sütőt, a készhez közelítve kézzel meg kell nyomni, ha még zizeg, hallani a habot összeesni, akkor kell még egy kicsit hagyni. Közben géppel felverem először a mascarponét a cukorral, bele a habtejszín és a habfixáló, a narancs héja reszelve és a fele leve, azzal is jó alaposan felverem a géppel. A kihűlt tésztát vízszintesen kettévágom, megtöltöm a krémmel, és kész is. Nem sok idő, és nagyon finom.