CookTa

Fejtettbab-leves csipetkével

2014. március 23. 16:31 - ko123la

Ez a párom receptje, ő szokta így készíteni. Ahogy elmondta, eléggé meglepett, de hát nagyon finom szokott lenni, így minden ösztön ellenére követtem a módszert. Elvben ez lehetne könnyebb étel is, mint a hagyományos cuccos-magyaros bableves, de ebben a konfigurációban azért ez is jó nehéz, főételnek is beillő fogás.

DSC_0500_small.jpg

Hozzávalók:

Leveshez:
- 50 dkg fejtett bab (mélyhűtött)
- 6-8 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott kávéskanál pirospaprika
- 4-5 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- 1-2 szelet zeller
- 10 dkg szárazkolbász
- zellerzöld, petrezselyemzöld (ha lehet, friss)
- só, babérlevél, tárkony

Csipetkéhez:
- 40 dkg liszt
- 3 tojás
- 2 mokkáskanál só
- víz (kb. 1 dl)

Elkészítés:
A kezdet volt a meglepetés, ugyanis az olajat, lisztet, az apróra vágott vörös- és fokhagymát és a pirospaprikát hidegen kell kikeverni a lábasban, aztán jön bele a bab, az összes feldarabolt gyökérzöldség, végül a félkarikákra vágott kolbász, ez még mindig simán, melegítés nélkül. Hideg vízzel öntjük fel, hogy jó sűrű levest kapjunk, és csak ekkor kezdjük melegíteni. Sózzuk (ennyi levesbe 3 mokkáskanál só simán elfér), 2 babérlevelet is teszünk bele. Ha felforrt, kis lángra vesszük vissza, és készre főzzük, amíg a babok megpuhulnak. A végén egy csipetnyi, fűszermozsárban finomra őrölt szárított tárkonyt is hozzáadunk.
Közben egy tálba mérjük a lisztet a csipetkéhez, só, beleütjük a 3 tojást, és egyelőre így kezdjük kidolgozni a tésztát, szigorúan kézzel. Ha elkezd összeállni, látni lehet, hogy mennyi lisztet nem vett fel, ekkor nagyon óvatosan adagolva lehet hozzáadni a vizet, éppen csak annyit, hogy a kemény gyúrással lassan összeálljon az egész. Ha kész van, még gyúrogatjuk egy kicsit, majd egy félórára letakarva félretesszük. Utána kinyújtjuk, fél-egy cm vastagra, és kézzel kicsipkedjük a tésztát. Bő, forró, lobogó vízben főzzük meg. Tálaláskor kis tejföllel lehet gazdagítani.

DSC_0496_small.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: bab

A bejegyzés trackback címe:

https://cookta.blog.hu/api/trackback/id/tr775875013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása